Hapšenje Šarića i dalje privlači pažnju regije

Darko Šarić je, prema podacima međunarodnog udruženja koje se bavi istraživanjem organiziranog kriminala i korupcije, imao i hrvatski pasoš (AP)

Hapšenje Darka Šarića i dalje je tema u zemljama regije, a mediji pišu da je najvjerovatnije najveći narkobos na Balkanu imao hrvatski pasoš, prao novac u Sloveniji kao i da su operativci iz Srbije, uz dozvolu vlasti, prisluškivali Šarićeve prijatelje i porodicu u Crnoj Gori.

Pozivajući se na svoja saznanja u sigurnosnim krugovima, podgoričke Vijesti pišu da su crnogorske službe imale bitnu ulogu u zajedničkom radu, ali da su najvažniji dio posla uradili agenti Američke centralne obavještajne agencije i Srbijanske bezbjednosne informativne agencije.

Navodi se da su službenici Uprave policije, ali i operativci Agencije za nacionalnu bezbjednost, uz odobravanje potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića, u najvećem dijelu bili “servis” srbijanskim kolegama iz BIA-e te da je njihovim agentima “čak dozvoljeno da na teritoriji Crne Gore mjesecima prate i snimaju komunikaciju članova Šarićeve porodice i najbližih prijatelja”.

Slovenski mediji pišu kako postoji velika vjerovatnoća da je dio “prljavog novca”, koji je prodajom droge stekao klan “kokainskog kralja” Darka Šarića, koji se ovih dana predao i zatvoren je u Srbiji, “opran” preko Slovenije.

“Uvjeren sam da je Slovenija, koja je rasprodata u vrijeme tranzicije, još Meka za pranje novca”, izjavio je za ljubljanski Dnevnik nekadašnji načelnik slovenske kriminalističke službe Jakob Demšar, koji je sada angažiran kao predsjednik društva Kriminologa Slovenije.

“Događa se da razni penzioneri, taksisti i konobari kupuju cijela poduzeća novcem koji su navodno zaradili u inostranstvu”, kaže Demšar, podsjetivši da je kod “prljavog novca” najveći problem kako ga legalizirati kroz zakonite poslove.

“Postoji velika vjerovatnoća da će se Šarić pokušati nagoditi s Tužilaštvom Srbije za manju kaznu, pa tako i da kaže gdje se nalazi njegov novac u Sloveniji. Bojim se da će nas zbog tih otkrića još jako boljeti glava”, dodao je.

Lista zanimljivih osoba

U Sloveniji je prije četiri godine, u opsežnoj kriminalističkoj akciji i u saradnji sa stranim tajnim službama, bila provedena akcija “Balkanski ratnik”, tokom koje je bilo uhapšeno više desetaka ljudi, navodno povezanih sa Šarićem, među njima i poduzetnik Dragan Tošić, za kojeg se pretpostavlja da je šef slovenskog dijela Šarićevog narkoklana.

Veći dio njih, uključujući i Tošića, kasnije je iz zatvora pušten, nakon što ih je oslobodio sud, koji je odbio, kao dokaz, prihvatiti snimke razgovora klana koje su imali državne obavještajne agencije u Srbiji i Sloveniji.

Zagrebački Večernji list, međutim, konstatira da hapšenje Šarića nije izazvalo preveliko uzbuđenje u hrvatskoj policiji, iako je njegovo ime već godinama na popisu imena za njih zanimljivih osoba.

Čini se, piše list, da Šarić, ipak, nije imao težište svoje mreže u Hrvatskoj, osim što je s brodom i 2,8 tona kokaina uhapšen Puljanin Anastazije Martinčić.

Večernji list podsjeća na tvrdnje da je Šarić, krijući svoj identitet iza američkih firmi, ulagao u nekretnine i u Hrvatskoj, a spominjalo se, dodaje se, sindikalno odmaralište u Rovinju.

Napominje se i da je Šarić, prema podacima međunarodnog udruženja koje se bavi istraživanjem organiziranog kriminala i korupcije imao hrvatski pasoš i da je poslovao u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Češkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, Urugvaju i Italiji.

Izvor: Agencije