Razriješen pomoćnik ministra finansija Šegon

Komisija je postupak pokrenula 23. januara, a radi utvrđivanja je li se Šegon u vršenju dužnosti pomoćnika ministra finansija našao u sukobu interesa (Al Jazeera)

Vlada Hrvatske je u četvrtak razriješila pomoćnika ministra finansija Branka Šegona, saopćeno je nakon zatvorenog dijela sjednice Vlade.

Prije sjednice ministar finansija Slavko Linić je na novinarski upit o njegovu statusu u Vladi, budući da se smjenjuje njegov pomoćnik, kazao kako normalno radi svoj posao i da nema drugih komentara.

Na pitanje kakav je njegov odnos s premijerom Zoranom Milanovićem Linić je kratko odgovorio: „Odličan.“

Ministar finansija je u petak, 31. januara, na zahtjev Milanovića tražio razrješenje svog pomoćnika Šegona, koji nije želio dobrovoljno odstupiti.

Večer prije je premijer Milanović najavio da će Šegon biti smijenjen zbog sumnje u sukob interesa, te da u tom smislu neće čekati odluku Komisije o odlučivanju o sukobu interesa.

Komisija je postupak pokrenula 23. januara, a radi utvrđivanja je li se Šegon u vršenju dužnosti pomoćnika ministra finansija našao u sukobu interesa po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, s HBOR-om na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. augusta 2012. godine.

Privatizacija HTP Korčula

Predsjednica komisije Dalija Orešković tada je rekla kako je odluka o postupku donesena radi utvrđivanja je li Šegon pri sklapanju ugovora o kreditu svoj privatni interes stavio iznad javnog interesa.

Privatni interes, kako je objasnila, proizlazi iz činjenice da je u razdoblju u kojem je Šegon vršio dužnost pomoćnika ministra finansija trgovačko društvo Facta Vera, u kojem Šegon ima 20 posto udjela u vlasništvu, dobilo kredit od HBOR-a, koji uključuje i stjecanje državnih podrški i subvencija.

Sumnja u sukob interesa pojavila se nakon što je u medijima objavljeno da je HBOR Šegonovoj kompaniji odobrio kredit od 31 milion kuna (4,03 miliona eura), te da je Šegon upravljačka prava prepustio sinu.

Uz to je objavljeno i to da je Šegon kao predstavnik Ministarstva finansija učestvovao u privatizaciji vodećeg korčulanskog hotelskog poduzeća HTP Korčula, a njegova se porodica bavi luksuznim turističkim biznisom na ovom hrvatskom otoku.

Izvor: Agencije