Istraga protiv direktora Sipe zbog protesta

I državni tužilac je potvrdio kako je donesena naredba o provođenju istrage protiv prvog čovjeka Sipe (SIPA)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) Gorana Zupca zbog nesavjesnog rada u službi, potvrdio je agenciji Srna glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

Naveo je kako je Zubac osumnjičen za neangažovanje tokom protesta u Federaciji BiH, što je dovelo do napada na institucije BiH, kada je pričinjena i velika materijalna šteta

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH provodi sve aktivnosti u skladu sa zakonom.

Državni tužilac Miroslav Marković uputio je dopis Nezavisnom policijskom odboru BiH, u kojem ih obavještava da je donesena naredba o provođenju istrage protiv prvog čovjeka Sipe.

„Goran Zubac odbio je zahtjev direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za angažmanom jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu za specijalnu podršku, koja je, sukladno Pravilniku o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu, obučena i opremljena za samostalno djelovanje protiv raznih oblika terorizma i u situacijama kada nije dovoljno ili je nepouzdana upotreba osnovnih policijskih i kriminalističkih snaga u sigurnosnom i drugom smislu“, stoji u dopisu.

Informacija je poslana Nezavisnom odboru Parlamentrane skupštine BiH, kao organu nadležnom za predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH.

Reagovala i Sipa

Sipa je jučer saopštila da je, prema važećoj zakonskoj regulativi, obezbjeđivanje javnog reda i mira na prostoru BiH u isključivoj nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federacije BiH i kantona, odnosno Policije Brčko distrikta.

Kada je riječ o nedavnim protestima građana na širem području FBiH, kao i obezbjeđivanju zgrade Predsjedništva BiH, u isključivoj je nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, odnosno Federalne uprave policije, koji su dužni da, u skladu sa zakonom, pružaju fizičku i tehničku zaštitu ovih lica i to po mjestu stanovanja, mjestu rada i u kretanju.

„Ovakvoj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je Federalna uprava policije dan prije protesta, 6. februara, formirala krizni štab, što je potvrda da su za stanje javnog reda i mira u FBiH isključivo odgovorni federalni MUP i kantonalni MUP-ovi, te da su imali zadatak da spriječe eventualna nezakonita postupanja građana za vrijeme protesta, te počinjenje materijalne štete“, ističe se u saopštenju Sipe.

Prvi čovjek Sipe odbio je intervenisati prilikom napada na zgradu Predsjedništva BiH, iako je čelni čovjek Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović tražio pomoć, čime je Zubac je prekršio član 11. Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO