Vodeni val prošao kroz kritična područja

Vrh vodenog vala u Hrvatskoj prošao je najkritičnija područja, grad Sisak i nekoliko naselja opštine Lekenik, gdje vojska već drugi dan pomaže u gradnji i jačanju nasipa.

No i dalje vrijede izvanredne mjere odbrane od poplave u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Visok vodostaj rijeka Kupe i Save ugrozio je blizu 2 tisuće stanovnika.   

Očekuje se opadanje vodostaja te bi se idućih dana situacija trebala smirivati, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Zahvaljujući angažiranju stotinjak pripadnika Hrvatske vojske, stanje na najugroženijim područjima sisačkog Pokuplja je pod kontrolom.

Dvadesetak najugroženijih stanovnika iz poplavljenih kuća Letovanića je evakuirano, uglavnom kod rođaka i susjeda, a nekoliko kuća koje vlasnici nisu htjeli napustiti, branitelji zaštićuju zečjim nasipima i stalnim ispumpavanjem vode.

Pripadnici Gorske službe spašavanja organizovali su snabdijevanje hranom i lijekovima za stanovnike koji su odsječeni i okruženi vodom.

U Starom Brodu pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja čamcima su organizirali opskrbu obitelji u dvadesetak kuća koja su okružene vodom. Županijska cesta između Žažine i Letovanića je na dva mjesta preplavljena, pa je opskrba organizirana kamionima, prenosi Hina.

Stanje na poplavljenom području sisačkog Pokuplja i dalje je ozbiljno jer je veliko područje poplavljeno. Najkritičnije je u Letovaniću, Topuskom i Starom Brodu na području općine Lekenik, gdje jevelik broj obiteljskih kuća pod vodom.

Stiglo još vojnika

Organizirana je opskrba mještana kruhom i vodom, a pomoć je pružio i Caritas Sisačke biskupije, doznaje se od načelnika Općine Lekenik Ivice Perovića.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske potvrdilo je kako je u pomoć lokalnoj zajednici i stanovnicima poplavom ugroženih područja Sisačko-moslovačke županije uputilo dodatnih 300 pripadnika Oružanih snaga, kako bi se transportnim vozilima i radnim strojevima pridružili ekipama na terenu i Gardijsko-motoriziranoj brigadi Hrvatske kopnene vojske, čijih je stotinjak pripadnika u četvrtak angažirano u naselju Letovanić.

Mjesta uz Kupu i Savu u Sisačko-moslavačkoj županiji u strahu su čekali vrhunac vodenog vala.

Vojska, vatrogasci, pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ali i mještani neprestano nadziru kritična područja.

Cijelu noć proveli su na terenu, a od ranog jutra stižu i novi kamioni s pijeskom. Podižu se i pojačavaju zečji nasipi kako bi pomogli stanovnicima sisačkog područja čiji su domovi ugroženi.

Zbog poplave su zatvorene i neke ceste.

Izvanredno stanje u Karlovcu

Zbog visokih vodostaja Kupe i Korane u Karlovcu su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, doznaje se u karlovačkoj Ispostavi Hrvatskih voda.

Iako su vodostaji te dvije karlovačke rijeke u laganom padu, zbog novih kiša uzvodno od Karlovca na slivu Dobre u Kupu očekuje se dodatno usporavanje pada vodostaja.

Voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda, Biljana Željeznjak, kaže da se prati stanje na terenu i reagira kako ne bi nastajali čepovi koji bi pojačali plavljene okolnog područja.

“U gornjem toku u Radencima u Sloveniji vodostaj Kupe je u posljednjih nekoliko sati porastao zbog kiše za 15, da bi se potom smanjio za nekoliko centimetara. To znači da na karlovačkom području ne bi trebalo biti novog porasta vodostaja, već će posljedica biti duže vraćenje rijeka, obale i poplavljenih područja u normalu”, napomenula je Željeznjak.

Iako je, kaže, nezahvalno davati prognoze, moguće je da će u Karlovcu tek za dva do tri dana rijeke doći u korita, ali će povlačenje voda s polja i okućnica biti sporije.

U Karlovačkoj županiji i dalje u prijevozu čamcima ljudima i životinjama pomaže osamdeset ekipa. Dostavlja se hrana u poplavljene kuće te spašava imovina, javlja karlovački Centar 112.

Ceste pod vodom

Na području Kosinjske doline u Lici još su pod vodom lokalne ceste za Donji Kosinj, Rudinku, Šušanj i Kosinjski Bakovac.

Protekle noći u Lici je palo najmanje 17 litara oborine po metru četvornom, no vodostaj rijeke Like i dalje je u laganom opadanju, pa se slijedećih sati očekuje znatno manji priljev vode u akumulaciju Kruščica, doznaje se od voditelja ispostave Hrvatskih voda za Liku Mladena Vodičke.

Na području Kosinja voda je zasad ušla u podrum samo jedne obiteljske kuće u Lipovom polju.

Pročelnik područnog Ureda za zaštitu i spašavanje u Gospiću Joso Živković kaže da su na području Kosinja sve službe u punoj pripravnosti, a naselja i zaseoke povezuju tri čamca, dok je još jedan u pričuvi.

“Dobra je vijest da je u Lici prestala padati kiša, pa se tijekom vikenda očekuje povoljnije stanje na poplavljenom području“, ističe Živković.

Izvor: Agencije