Vojska pomaže ugroženim od poplava kod Siska

Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH stigle su u naselje Letovanić u sisačko-moslavačkoj općini Lekenik, gdje pomažu lokalnoj zajednici u obrani i otklanjanju posljedica od poplave, priopćeno je večeras iz Ministarstva obrane.

NOS je sastavljen od 100 pripadnika bojne “Gromovi”, gardijsko motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske (GMTBR HKoV), a njime zapovijeda natporučnik Mirsad Begić.

Pripadnici Oružanih snaga RH, u suradnji s općinskim vlastima, pune vreće s pijeskom i pojačavaju nasipe kako bi pomogli stanovnicima čiji su domovi ugroženi. Svi pripadnici NOS-a prošli su obuku po posebnom elaboratu obrane od poplava, javlja Hina.

U pripravnosti u vojarni “Petrinja” nalaze se i drugi pripadnici bojne “Tigrovi” i “Gromovi” GMTBR HKoV-a.

Zahtjev za angažiranjem vojnika OS RH za potrebe hitnih intervencija za obranu od poplava u naselju Letovanić, u općini Lekenik, uputila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Upravo je na sisačkom području trenutačno najkritičnije. I to u općini Lekenik, naseljima Žažina, Letovanić, Stari Brod i Topusko, gdje se rijeka Glina prelila preko nasipa. Tamo su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave.

Nekoliko je obitelji s tog područja evakuirano, a deseci obiteljskih kuća i gospodarskih objakata su pod vodom. 

Županica tražila pomoć vojske

Zbog iznimno teškog stanja na poplavljenom sisačkom području, nakon što je obišla najugrožanije naselja, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel zatražila je u četvrtak hitnu pomoć pripadnika Hrvatske vojske.

U dogovoru s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranom Peričićem na sisačko je područje potom upućeno stotinjak vojnika.

U tijeku je akcija evakuacije najugroženijih mještana te spašavanja njihove imovine. Poplavljeno je i stotinjak vikendica uz Kupu.

Na tom je području vodostaj Kupe dosegnuo dosad najvišu razinu, koja je zabilježena 1974. godine, ali zabrinjava što i dalje raste.

Najvišu će točku, prema predviđanjima stručnjaka Hrvatskih voda, dosegnuti u četvrtak navečer.

Brojnim naseljima prijete i zaobalne vode, pa se desecima crpki vatrogasnih društava i vodoprivrede voda prepumpava u rijeke.

Na više lokalnih cesta koje je prekrila voda prekinut je promet.

Vodeni val prošao Zagreb

Vodostaji Save uzvodno od Zagreba opadat će od četiri do pet centimetara na sat, pa se smatra kako je vrhunac vodnog vala prošao Zagreb, te je u stagnaciji do granice sa Sisačko-moslovačkom županijom, kaže se u izvješću Hrvatskih voda o obrani od poplava za područje Zagreba, te Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Situacija na poplavljenom području kod Karlovca i Velike Gorice stabilizirala se i vode koje su prijetile građanima i njihovoj imovini su u padu, no i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, upozoravaju odgovorni.

Iz karlovačke ispostave Hrvatskih voda navode kako je vodostaj Kupe kod Karlovca u padu, nakon što je tijekom noći sa srijede na četvrtak dosegnuo rekordnih 827 centimetara, razinu koja nije zabilježena u posljednjih 40 godina.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje javlja kako su tijekom protekle noći pripadnici karlovačke ispostave Hrvatske gorske službe spašavanja čamcima evakuirali ljude iz ugroženih područja, te su ukupno 13 osoba zbrinuli ili u Centar za beskućnike Crvenog križa, u Dječji dom Vladimir Nazor ili kod rodbine.

Elementarna nepogoda za Karlovac i Vojnić

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca i općine Vojnić zbog poplava s velikom materijalnom štetom, priopćeno je iz Županije.

Veliki broj kuća nizvodno od Karlovca, na lijevoj obali Kupe, potpuno je odsječen.

Vodostaj karlovačkih rijeka se sada snižava, a vatrogasci, HGSS, pripadnici Oružanih snaga i karlovačka tvrtka Wienerberger pomažu ugroženim obiteljima.

Sada je najveći komunalni problem ispadanje iz rada velikog pročistača otpadnih voda, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je agenciji Hina da će opadanje Kupe u Karlovcu biti sporo zbog iznimno visoke Korane, koja puni Kupu, tako da će, unatoč tome što ne pada kiša, opadanje ići sporo, pa na prostoru nizvodno od Karlovca vodostaj raste.

“Moramo obilaziti sve protupoplavne objekte koje imamo, kako pritisak vode ne bi ponegdje prouzrokovao ogromne probleme, iako, zbog povoljnijih vijesti, ne očekujemo pucanje. Trebamo biti spremni reagirati svuda gdje se primijeti procjeđivanje, da se pojača barijera i u protupoplavnom zidu i u nasipu, ali i na pojedinim prometnicama gdje je moguće preusmjeriti vodu”, kazala je Željeznjak.

Mještanima sela uz Kupu nizvodno od Karlovca, koji su navikli na probleme s poplavama, poručila je da pripaze i pripreme se, jer će njihovi problemi u četvrtak i petak biti veći, a ponegdje će potrajati i tjedan, budući da im sada dolazi još veći vodeni val nego u razdoblju poplava.

Mirno i na goričkom području

Protekla noć prošla je mirno za stanovnike velikogoričkog područja, jer se zaobalne vode povlače usljed prestanka padalina, izvijestio je u četvrtak ujutro Stožer za zaštitu i spašavanje u Velikoj Gorici.

Vodeni val prošao je Savom goričko područje za sada bez posljedica.

Iz Stožera za zaštitu i spašavanje ističu kako prate stanje, te i dalje u pripravnosti drže dobrovoljna vatrogasna društva i sve ostale raspoložive operativne snage.

Na ugroženim područjima su u srijedu postavljene slavine na hidrante kako bi se stanovništvo moglo opskrbljivati pitkom vodom.

Izvor: Agencije