Odgođen plenum građana Sarajeva

Demonstranti su iza 13 sati blokirali Titovu ulicu kod Predsjedništva BiH (Al Jazeera)

Jedan od moderatora plenuma građana Sarajeva Boro Kontić predložio je da se, zbog ogromnog broja učesnika i nemogućnosti rada, održavanje tog skupa nastavi u petak u sarajevskoj dvorani Zetra sa početkom u 17:30.

Novinar Al Jazeere Boris Gagić, koji se ranije javio iz Sarajeva, kazao je kako se na plenumu trebala izabrati grupa ljudi koja će doći pred nosioce vlasti i prenijeti zahtjeve.

U ime organizacionog odbora plenuma građana Ibrahim Tanović kazao je večeras novinarima da današnji plenum nije bilo moguće realizovati jer je bilo mnogo građana s brojnim zahtjevima koje je trebalo artikulisati.

“Cilj je bio da se osigura veći prostor kako bi građani iznijeli svoja mišljenja. Nadam se da će tada svi moći reći ono što žele. Moramo voditi konstruktivnu diskusiju u kojoj svi imaju pravo glasa, odnosno nešto što možemo nazvati prvom skupštinom građana Sarajeva”, pojasnio je Tanović.

Ponovio je da je plenum samo odgođen kako bi se stvorili uvjeti da svi učesnici ravnopravno sudjeluju u njemu.

Najavljeno je da će se protesti građana održavati svaki dan u 12 sati ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Plenumi građana održani su i u Tuzli, Mostaru, Bugojnu, Zenici i Distriktu Brčko.

Službenici Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su u srijedu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv nepoznatih lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Terorizam”, navodi se u saopćenju FUP-a.

Dodaje se kako je to krivično djelo regulisano članom 201, stav 5, tačke a, b i d, u vezi sa krivičnim djelom “Napad na ustavni poredak” iz člana 156. Krivičnog zakona BiH.

“Naime, tokom nenajavljenih protesta dana 07. 02. 2014. godine, veći broj lica je nasilno i organizovano izvršio upad u zgradu Predsjedništva BiH i drugih institucija BiH u Sarajevu, te su primjenom podesnih sredstava i zapaljivih materija izazvali oštećenja i požar na navedenom objektu i iznijeli i zapalili državnu zastavu kao simbol države BiH”, navodi se u saopćenju.

“Tokom požara su spriječili vatrogasna vozila da pristupe gašenju požara, a teže i lakše povrijedili više policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Federalne uprave policije, pri vršenju njihovih dužnosti.”

“Time je na i u objektu Predsjedništva BiH pričinjena veća materijalna šteta, čime se dovelo u pitanje funkcionisanje državnih organa vlasti u vršenju ustavom određenih nadležnosti. Intervencijom Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije objekat Predsjedništva BiH je deblokiran, protupožarno saniran i stavljen pod kontrolu”, dodaje se u saopćenju Federalne uprave policije.

Blokirana raskrsnica

Raskrsnica u centru Sarajeva, mjesto gdje se spajaju Titova i Alipašina ulica, i u srijedu je blokirana, javlja novinar Al Jazeere iz glavnog bh. grada Boris Gagić.

Navodi kako je na ulicama 300-tinjak demonstranata – manje nego proteklih dana, ali su zahtjevi ostali isti.

“I dalje traže ostavku premijera Federacije BiH i Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zadovoljni su što je na Skupštini Kantona Sarajevo došlo do usvajanja ostavke premijera i kantonalne Vlade, ali i nezadovoljni zbog roka od 60 dana, koliko može trajati tehnički mandat kabineta do biranja novog, jer žele da se to desi mnogo ranije”, kaže Gagić.

“Demonstranti su ogorčeni zbog rasprave o odobrenju novih sredstava za nabavljanje nove opreme za policiju za suzbijanje demonstracija, jer smatraju kako bi najbolje bilo da se taj novac usmjeri na njihova radna mjesta koja su nestala nakon što su propale velike sarajevske firme.”

Građani puno očekuju od plenuma [Mario Pejović]

“Ovo je naš prostor, vi svoj imate u strankama”, kaže se u pozivu.

Jednoglasno prihvaćena ostavka

Prethodno su poslanici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno na hitnoj sjednici prihvatili odluku skupštinske Komisije za izbor i imenovanje o prihvatanju ostavke kantonalnog premijera Suada Zeljkovića i razrješenje svih ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

Poslanik Elmedin Konaković je, u ime komisije, naveo kako zakon propisuje da se novi saziv Vlade utvrdi u roku 60 dana od dana razrješenja postojećeg kabineta, prenijeli su sarajevski mediji.

Objasnio je kako će aktuelni saziv Vlade u ostavci do tada nastaviti obavljati poslove iz svoje nadležnosti.

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su na hitnoj sjednici prihvatili odluku skupštinske Komisije za izbor i imenovanje o prihvatanju ostavke kantonalnog premijera Suada Zeljkovića i razrješenje svih ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

Tehničke službe trenutno rade na procjeni štete nastale tokom protesta u Sarajevu i traže adekvatne prostore za rad kantonalne administracije.

Kozadra rukovodilac

Nakon Zeljkovićeve ostavke, Fena podsjeća kako Vladom privremeno rukovodi ministar finansija Muhamed Kozadra, koji je od straha pred demonstrantima naredio da se ne otkrivaju lokacije sastanaka kantonalnih institucija i organa.

Premijer Zeljković je 8. februara, dan nakon demonstracija u Sarajevu tokom kojih je izgorijela zgrada Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar te zgrada Predsjedništva BiH, podnio ostavku.

Poslanicima kantonalne Skupštine predstavljen je izvještaj MUP-a o neredima koji su izbili u petak kada je zapaljena i zgrada Vlade Kantona.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac potvrdio je kako je policija u nemogućim uslovima pokušavala raditi svoj posao, o čemu govori i broj ozlijeđenih policajaca.

Tehničke službe trenutno rade na procjeni štete nastale tokom protesta u Sarajevu i traže adekvatne prostore za rad kantonalne administracije.

Upozorio je i na činjenicu da policija uopšte nije imala potrebne opreme za suzbijanje nasilnih demonstracija. “Nemamo niti jedan vodeni top”, kazao je Pećanac.

Iz MUP-a su također upozorili poslanike kako je nužno što prije nabaviti potrebnu policijsku opremu jer je “moguće da će u predstojećem periodu doći do napada na privatnu imovinu građana te nasilja prema istaknutim političkim i drugim javnim osobama” na području Sarajeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije