Počela izgradnja Aladža džamije u Foči

Prvu ciglu u temelje Aladže spustili su reis Kavazović, goraždanski muftija Remzija Pitić i jedan radnik (Anadolija)

U prisustvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, u Foči su danas počeli radovi na ponovnoj izgradnji džamije Aladža, koju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana, a koja je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine.

Prvu ciglu u temelje Aladže spustili su reis Kavazović, goraždanski muftija Remzija Pitić i jedan radnik.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici medžlisa Islamske zajednice Foča, Goraždanskog muftijstva, kao i predstavnik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Hasan Atli, javlja Anadolija.

Reis Kavazović je kazao da ne postoji ništa što nije moguće učiniti ukoliko postoji dobra volja među ljudima.

“Aladža je simbolizirala tu dobru volju. Tada, oko nje je nastao grad, nastala je Foča. Danas je Foča tu, a Aladža će ponovo, ako Bog da, biti zajedno sa svojim gradom”, pojasnio je Kavazović.

Izgradnja povjerenja

Izrazio je nadu da će obnova ove džamije označiti novi period i za grad i za Bošnjake u Foči, ali i za sve Srbe koji tu žive.

“Smatramo da obnova Aladže i drugih vjerskih objekata predstavlja doprinos u izgradnji povjerenja među ljudima i učvršćivanju suživota i nadam se da će ona ustvari ujediniti ljude na ovom prostoru”, poručio je Kavazović.

Izvođač radova na ponovonoj izgradnji Aladža džamije je turska firma Sama Insaat i nekoliko podizvođača, a obnovu džamije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Prema riječima goraždanskog muftije Remzije Pitića, završetak radova na izgradnji Aladže očekuje se za 900 dana.

“Vidjet ćemo kakva će biti dinamika, kako nas vrijeme posluži. Ono što je ovog trenutka važno jeste da smo napravili sve pretpostavke da se radovi mogu nesmetano odvijati. Završene su sve procedure koje je trebalo završiti, i stručne i zakonske, do vađenja kamena, koji je jedna od najzahtjevnijih dionica ovog projekta”, pojasnio je Pitić.

Kamen za izgradnju Aladže vadi se iz istog kamenoloma iz kojeg je vađen i prije skoro pet vijekova, kada je Hasan gradio džamiju.

Kulturna baština

“Originali su, ipak, originali. Stručna lica koja rade na izvedbi Aladža džamije će učiniti sve da je što je moguće više primaknu tom nekom originalu. No, ništa što se gradi drugi put ne može biti kao što je bilo prvi put”, kazao je Pitić.

Aladža je prva džamija u BiH koja je izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Iako uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, Aladža je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine, na početku rata u BiH vođenog od 1992. do 1995, a njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije, nedaleko od mjesta na kojem se nalazila.

Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Foča Salem ef. Ćemo dan početka radova na izgradnji džamije nazvao “velikim historijskim i mubarek danom”.

Emina Šahinović rođena je na području Foče, a Aladžu pamti onakvu kakva je bila i prije rata.

“Opet sam dočekala da ću vidjeti njene ljepote. Aladža mi je nedostajala svih ovih godina. Nedostajala je svim Fočacima”, kazala je Šahinović.

Izvor: Agencije