Protesti u Podgorici zbog infekcija i smrti bebe

Mreža žena Pokreta za promjene i Nevladina organizacija „Krug života“ organizovali su protestnu šetnju ispred zgrade Ministarstva zdravlja Crne Gore zbog slučaja infekcije pet beba u Bijelom Polju od kojih je jedna preminula.

Nakon što je ministar zdravlja Miodrag Radunović potvrdio da je došlo do propusta i smijenio načelnika Ginekološko-akušerskog odjeljenja u Bijelom Polju, kao i šeficu Odjeljenja za neonatologiju i glavnu sestru sa tog odjela, danas je stigao zahtjev i za njegovu ostavku.

Ostavku je podnio i direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić.

Nevladini aktivisti traže hitnu istragu, ali i da ministar Radunović podnese ostavku iz moralnih razloga.

„Želimo da ukažemo kako situacija u drugim porodilištima u Crnoj Gori nije ništa bolja. Formulisali smo šest zahtjeva – da se dozvoli uvid u briseve i antibiograme koji su od 2007. do 2014. godine rađeni u porodilištama u Crnoj Gori, tražimo da sanitarna inspekcija uđe u sva porodilišta te da se formira zajedničko tijelo predstavnika političkih partija i nevladinog sektora koje bi kontrolisalo i uzimalo analizu briseva“, rekla je Iva Pavlović iz Pokreta za promjene.

I ostavke, i krivična odgovornost

Uz ostavke, nevladine organizacije traže i pokretanje disciplinskih postupaka protiv odgovornih lica, te da tužilaštvo pokrene istragu i podigne krivične prijave.

„Ovo nije izolovan slučaj. Ovo se i ranije dešavalo, a mi u zdravstvu imamo jedan užasan krug zataškavanja ovakvih slučajeva. Pacijenti uglavnom ćute i samo gledaju kako da živu glavu izvuku iz bolnice. Tražimo ostavke i krivičnu odgovornost“, istakla je Pavlović.

Ginekološko-akušersko odjeljenje u Bijelom Polju zatvoreno je do daljnjeg, a pacijenti se upućuju u beransku bolnicu.

U Klinički centar Crne Gore, u kojem je preminula beba koja je u tu ustanovu prebačena zbog infekcije, upućene su još četiri bebe, od kojih je jedna životno ugrožena.

Pokrenuta istraga

Vrhovno državno tužilaštvo prethodno je pokrenulo istragu o slučaju infekcije beba u bjelopoljskom porodilištu i naložilo Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju da u najkraćemem roku ispita događaj i utvrdi eventualnu odgovornost, prenijele su Dnevne novine.

Jedna beba preminula je u Kliničkom centru Crne Gore (KČG) zbog posljedica infekcije, koju je, kako se pretpostavlja, dobila u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, a od četiri bebe koje su iz istog razloga iz tog grada upućene u KČG u proteklih desetak dana jedna je i dalje životno ugrožena.

Njihovi roditelji su za Dnevnik potvrdili da su ostale bebe stabilnog zdravstvenog stanja, a dežurni tužilac saslušao je jučer direktora Opšte bolnice Tomislava Jeremića, kao i načelnika ginekologije i neonatologije u Bijelom Polju.

Otac preminule bebe Slaviša Knežević kazao je da mu ljekari nisu saopštili uzrok smrti.

Otac preminule bebe traži objašnjenje

Tvrdi da mu je dijete preminulo od sepse i traži da se utvrdi čija je krivica.

Da je “nečuveno” da se ovakve strvari dešavaju u 21. vijeku upozorava i djed vitalno ugroženog novoređenčeta Ahme Ðoga Selmanovića.

“Ovo je pravi zločin jer nije samo u pitanju zdravlje mališana, nego i njihov život. Ovo je posao za policiju i tužilaštvo”, smatra Selmanović, a ogorčenost zbog čitavog slučaja iskazali su i članovi porodica ostalih inficiranih beba u očekivanju utvrđivanja činjenica i odgovornosti.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je prethodno naložio razrješenje dužnosti dva direktora odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju i naložio zatvaranje dijela te zdravstvene ustanove zbog izbijanja infekcije.

Izvor: Agencije