Brčko: Državljanstvo entiteta uvjet za izbore

Distrikt Brčko ne pripada nijednom entitetu Bosne i Hercegovine, ali da bi ostvarili pravo glasa na izborima za sedam dana, birači moraju imati državljanstvo jednog od entiteta – Federacije BiH ili Republike Srpske.

Nekoliko hiljada građana, koji se nisu izjasnili, mogli bi ostati bez prava glasa.

Prijatelji Jusuf Saletović i Sead Ćatović slučajno su saznali da se moraju opredijeliti, pa je Jusuf odabrao državljanstvo entiteta Federacije BiH, a Sead entitetsko državljanstvo Republike Srpske.

„Ja sam morao izvaditi to entitetsko državljanstvo da bih mogao dobiti ličnu kartu i vozačku dozvolu. Čekao sam skoro dva i po mjeseca da bih dobio entitetsko državljanstvo. Čak nisam mogao koristiti ni godišnji odmor, ni auto“, žali se Saletović.

„Obzirom da je procedura dobijanja entitetskog državljanstva RS-a u to vrijeme bila brža i jeftinija, svega 10 maraka [pet eura], onda sam se opredijelio za tu opciju“, objašnjava Ćatović.

Manje birača u spiskovima

Entitetsko državljanstvo, kao obaveza za Brčake, uvedeno je prije pet godina. Za razliku od građana RS-a ili FBiH, koji ga stiču rođenjem, građani Brčko distrikta državljanstvo biraju podnošenjem zahtjeva.

Bez entitetskog državljanstva, po prvi put, za Brčake nema ni glasanja na opštim izborima, niti su se mogli kandidovati.

U odnosu na opšte izbore prije četiri godine kada je bilo 52.370 građana sa pravom glasa, na predstojećim izborima na biračkom spisku je gotovo 7.000 Brčaka manje, odnosno njih 45.247.

Poređenja radi, 82.736 građana Distrikta našlo se na biračkom spisku lokalnih izbora prije dvije godine, za koje uvjerenje o entitetskom državljanstvu nije uslov.

Nadležni kažu da su uradili svoj dio posla.

„Veliki je interes građana, a i Izborno povjerenstvo sukladno svojim zakonskim obavezama već od četvrtog mjeseca ove godine aktivno provodi informativnu kampanju, informirajući građane o uvjetovanosti entitetskim državljanstvom njihovog biračkog prava“, navodi Andrea Štrkalj Mrkonjić iz Izborne komisije Brčko distrikta.

Glasanje i uz uvjerenje

„Pripremajući se za ove aktivnosti Odjeljenje za javni registar, u saradnji sa nadležnim institucijama, prije svega entitetskim ministarstvima, zatim Izbornom komisijom i ostalim međunarodnim organizacijama, koje su dale svoj doprinos u ovom procesu, ovo je odjeljenje angažovalo dodatni broj izvršilaca kako bi izašlo u susret zahtjevima građana, tako da smo mi uveli i drugu smjenu“, kaže Siniša Malić iz Odjeljenja za javni registar.

„Birački spiskovi zaključeni su krajem avgusta. Ipak, građani Brčko distrikta nastavili su da predaju zahtjeve za entitetsko državljanstvo. Od kraja avgusta do sada predali su više od 1.000 zahtjeva i taj proces se nastavlja“, javlja Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Vlasti Distrikta procjenjuju da će blizu 2.000 građana dobiti uvjerenje do izbora 12. oktobra, no u Izbornoj komisiji kažu da će i oni moći da glasaju.

„Svi oni građani Brčko distrikta, koji se ne nađu na konačnom biračkom popisu, a na dan izbora budu imali Uvjerenje o entitetskom državljanstvu, jedan od važećih identifikacijskih dokumenata, svoje biračko pravo moći će ostvariti glasovanjem na nepotvrđenom, kuvertiranom glasačkom listiću na biračkom mjestu, koje je predviđeno za glasovanje nepotvrđenim, kuvertiranim glasačkim listićem“, objašnjava Andrea Štrkalj Mrkonjić.

Izvor: Al Jazeera