Nobilo: Odbili smo nagodbu s Nijemcima

Očekuje se da će prvostupanjska odluka o izručenju Perkovića biti donesena najkasnije u četvrtak (Pixsell)

Nakon što je nekadašnji visoki dužnosnik UDBA-e Josip Perković prvo uhićen po europskoj tjeralici, a potom uvjetno oslobođen, odvjetnik Ante Nobilo tvrdi da je odbio ponuđenu nagodbu njemačkog tužiteljstva – tri godine zatvora za njegovog klijenta, ako prizna krivnju.

Njemačka Perkovića potražuje radi sumnje da je umiješan u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića 1983. godine nedaleko od Muenchena.

“Odbili smo svaku nagodbu koja u sebi implicira priznanje ovakvog nedjela, jer Josip Perković nije sudjelovao u ubojstvu Ðurekovića”, rekao je Nobilo u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Perković je uhićen prvog dana ove godine, nekoliko sati nakon što je na snagu stupio zakon o europskom uhidbenom nalogu, a jučer je oslobođen nakon što je Županijski sud u Zagrebu prihvatio žalbu odvjetnika Nobila.

Obrazloženje žalbe bilo je da sudac ničim nije obrazložio odluku o zadržavanju Perkovića u pritvoru.

Perković je oslobođen uz zabranu napuštanja prebivališta, a glasnogovrnik Županijskog suda Krešimir Devčić je rekao kako je Sud procijenio da je riječ o starijoj osobi koja ima zdravstvene probleme, zbog čega je bilo prikladno mjeru pritvora zamijeniti mjerama upozorenja.

Perković ima pravo žalbe

Očekuje se da će prvostupanjska odluka o izručenju Perkovića biti donesena najkasnije u četvrtak.

Na tu odluku Perković će imati pravo žalbe, a njegov odvjetnik Nobilo je već najavio da će se u slučaju odluke o izručenju Njemačkoj žaliti svim nadležnim sudskim instancama.

“Vrlo sam zadovoljan što je izvanraspravno vijeće izmijenilo odluku suca o pritvoru. Mislim da je to jedino korektno jer Perković ne samo da nije ničime pokazao da planira bijeg, nego zbog mogućeg izručenja Njemačkoj nije podigao ni novu putovnicu”, objasnio je Nobilo.

On vjeruje da bi sud mogao udovoljiti i drugom Perkovićevu zahtjevu i odbiti njegovo izručenje.

“Čvrsto vjerujemo da do izručenja ne može doći jer za to ima nekoliko zakonskih prepreka”, rekao je Nobilo, koji je ranije naveo da je osnovno to što je u slučaju Ðureković nastupila odredba o zastari postupka. 

Izvor: Agencije