Hiljade potpisa podrške za Josipa Šimunića

Zbog skandiranja 'Za dom spremni' nakon utakmice između Hrvatske i Islanda, FIFA je kaznila Šimunića s deset utakmica suspenzije (Marko Lukuni? / Pixsell)
Zbog skandiranja 'Za dom spremni' nakon utakmice između Hrvatske i Islanda, FIFA je kaznila Šimunića s deset utakmica suspenzije (Marko Lukuni? / Pixsell)

Više od 170.000 osoba potpisalo je do danas peticiju podrške hrvatskom nogometnom reprezentativcu Josipu Šimuniću pod sloganom “S Josipom Šimunićem na SP u Brazil 2014“.

Peticiju je u hrvatskoj dijaspori sredinom januara organizirao Šimunićev advokat Davor Prtenjača na internetskoj stranici www.za-dom.eu, ali su se odazvali i brojni Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

”Sa Josipom Šimunićem na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014! Pružite podršku Josipu Šimuniću s ovom online-peticijom protiv FIFA-ine kazne”, navodi se u pozivu na potpisivanje peticije.

Očekivanje organizatora

Organizatori očekuju prikupljanje 200.000 potpisa podrške Šimuniću.

Zbog skandiranja “Za dom spremni” nakon utakmice dokvalifikacija između Hrvatske i Islanda 19. novembra prošle godine, FIFA je kaznila hrvatskog reprezentativca s deset utakmica suspenzije.

U izjavi za medije advokat Prtenjača, koji Šimunića zastupa u postupku žalbe FIFA-i za ukidanje ili smanjenje izrečene kazne od deset utakmica, kazao je da je podršku dosad potpisalo na hiljade Hrvata iz Australije i Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju FIFA-e je navedeno da je Šimunić, zajedno s grupom navijača, koristio pozdrav kojeg su tokom Drugog svjetskog rata koristili fašisti pod imenom “Ustaše”. Disciplinski odbor FIFA-e zaključio je kako je Šimunićev pozdrav bio diskriminirajući te je “uvrijedio dignitet grupe ljudi na rasnoj, religioznoj i etničkoj razini”.

Izvor: Agencije
 


Povezane

FIFA smatra da su Šimunićevi uzvici ‘Za dom’ nakon utakmice s Islandom diskriminirajući jer ih je koristio fašistički ustaški pokret i odredila mu 10 utakmica kazne.

16 Dec 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO