Hrvatski izvoz oružja blizu 143 miliona eura

Hrvatska je prošle godine izvezla naoružanja i vojne opreme za više od 143 miliona eura, a najvećim dijelom riječ je o najmodernijem naoružanju i opremi proizvedenoj u 15 hrvatskih preduzeća, doznaje agencija Hina iz državne Agencije Alan, koja se bavim uvozom i izvozom oružja i vojne opreme.

Od zemalja u regiji, Hrvatska je najviše oružja izvezla u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo i Sloveniju.

Najtraženiji izvozni proizvodi bili su pištolji karlovačkog HS Produkta u raznim kalibrima i inačicama, te njihova jurišna puška VHS kalibra 5,56 mm u standardnoj i skraćenoj inačici, potom snajperi raznih kalibara, ručni bacači granata RBG-6 kalibra 40 milimetara, kao i streljivo za te ručne bacače, strojevi za razminiranje, vojna oprema, kacige, čizme i patrolni brodovi.

Među proizvođačima oružja i opreme u izvoznim rezultatima dobre rezultate postigli su puške i pištolji HS Produkta, zaštitne kacige Šestan Buscha, kao i strojevi za razminiranje kompanije Doking, a zapažene rezultate postigla su i preduzeća Kroko, AVB, Greben, Jelen, Atir, INKOP i VIKO.

Izvoz širom svijeta

Državna Agencija Alan izravno je sudjelovala u oko četvrtini navedenog izvoza te kroz marketing i prezentacije, a ostatak izvoza odnosi se na druge, privatne kompanije, kažu iz Agencije.

Kako je nedavno najavio hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović, hrvatski proizvođači oružja i vojne opreme mogu očekivati i pomoć od Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Oružanih snaga pri proboju na strana tržišta.

Hrvatska je, osim navedenih zemalja u regiji, tokom prošle godine izvezla oružje i vojnu opremu i u SAD, Austriju, Bangladeš, Češku, Čile, Egipat, Estoniju, Filipine, Grčku, Irak, Italiju, JAR, Jordan, Kazahstan, Kolumbiju, Kuvajt, Latviju, Mađarsku, Maleziju, Maltu, Namibiju, Holandiju, Njemačku, Peru, Poljsku, Rumuniju, Saudijsku Arabiju, Slovačku, Švedsku, Švicarsku, Tunis, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Izvor: Agencije