Kosovo: Srpske liste mijenjaju nazive

Aleksandar Vulin odluku CIK-a ocjenjuje kao loš politički signal (AP)

Centralna izborna komisija Kosova prihvatila je izmijenjeni naziv srpske liste “Građanska inicijativa srpska”, za lokalne izbore na Kosovu, kazao je za agenciju Tanjug načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić.

Kostić je rekao da će Srbi pod tim imenom izaći na lokalne izbore koji su zakazani za 3. novembar.

Iz CIK-a Kosova potvrdili su da su svi politički subjekti koji u imenu imaju nazive država, a ne ime zajednice kojoj pripadaju, dobili nalog da te nazive isprave u blagovremenom roku.

Od jedinstvene srpske liste “Građanska inicijativa Srbija”, koja ima podršku Vlade i predsjednika Srbije, te liste Olivera Ivanovića, “Srbija, demokratija, pravda” zatraženo je da iz svojih naziva izbace riječ Srbija, saopćio je CIK.

“Mi i dalje stojimo pri tome da oni nemaju nikakvog zakonskog osnova da nam menjaju ime, međutim, da bismo ostali u igri do kraja, mi ćemo ime iz imena ‘Srbija’ promeniti u ime ‘srpska’. To ime i dalje ukazuje na našu čvrstu vezu sa Vladom, tj. Republikom Srbijom”, rekao je Kostić, koji je nosilac liste.

Ivanović: ‘Nepromišljena i brzopleta odluka’

Ivanović, koji je nosilac liste ‘Srbija, demokratija, pravda’, ocijenio je da je odluka Jedinstvene srpske liste da prihvati odluku CIK-a pogrešna i preuranjena.

On je zamjerio i to što je odluka Srpske liste koju podržava vladajuća koalicija, donijeta bez ikakvih konsultacija sa njegovom listom, jer su, kako je rekao, u istom položaju, pa i konsultacija sa Crnogorcima, prenosi Tanjug.

„Da smo zajedno koordinirali aktivnosti ubeđen sam da bismo se izborili da sačuvamo imena lista, jer bismo bili značajan front bez koga ovi izbori jednostavno ne bi bili validni. A sada smo dovedeni u veoma tešku poziciju zahvaljujući, pre svega nesmotrenosti, nepromišljenosti i brzopletosti ljudi koji vode Jedinstvenu srpsku listu”, naglasio je Ivanović.

On je rekao da su danas od CIK-a dobili mnogo precizniji odgovor nego što je bio prethodni , ali da se ne navodi zbog čega je riječ Srbija u nazivu liste nepoželjna.

Na pitanje da li će promijeniti riječ Srbija u nazivu svoje liste, Ivanović je naglasio da sada ostaju u veoma nepovoljnom položaju, da sumnja da će tako lako moći da se smisli neko dobro i pametno rješenje, ali da će nastojati da sačuvaju suštinu.

Vulin: ‘Loš politički signal’

Ivanović je ocijenio da Srpska lista u njegovoj Građanskoj inicijativi vidi najvećeg rivala što je, kako je rekao, za žaljenje jer su i jedni i drugi srpske liste.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin odluku CIK-a ocjenjuje kao loš politički signal.

“U dogovoru sa Srbima na KiM-u prihvatićemo tu odluku, nevoljno, ali da je prihvatimo, zato što hoćemo da izađemo na izbore, zato što ne damo da neko drugi odlučuje u naše ime”, rekao je Vulin.

Lokalni izbori na Kosovu održavaju se 3. novembra nakon čega će biti formirana Zajednica srpskih opština. Vlada Srbije je pozvala Srbe sa Kosova da izađu na izbore.

Izvor: Agencije