Regija na udaru novog tropskog vala

Dnevne temperature u Hrvatskoj i u nedjelju bi mogle da dosegnu 40 stepeni (Al Jazeera)
Dnevne temperature u Hrvatskoj i u nedjelju bi mogle da dosegnu 40 stepeni (Al Jazeera)

Države regije ponovo su se našle na udaru tropskog vala, u većini gradova BiH su se uključili crveni meteo alarmi, a ljekari preporučuju oprez i neizlazak na sunce između 10 i 18 sati.

Crveni meteo alarmi, što znači da su vremenske (ne)prilike opasne za zdravlje građana, upalili su se ponovo u nedjelju u Bihaću, Banjaluci, Prijedoru, Višegradu i Mostaru, prenosi Tanjug.

Vrijeme slično subotnjem, kada se živa na termometrima pela i do 40 stepeni Celzijusa, preovladavaće u većem dijelu zemlje i u nedjelju, poručuju meteorolozi Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Osvježenja, najavljuju, neće biti ni narednih dana kada će temperature prelaziti 41. podiok.

Vreli vikend

Vreo vikend u Hrvatskoj dodatno su zagrijale velike guževe na putevima, posebno onima koji vode ka moru.

Dnevne temperature u Hrvatskoj i u nedjelju bi mogle dosegnuti 40 stepeni, a najtoplije je bilo u Dubrovniku gdje je temperatura u sedam sati iznosila 28 stepeni.

Hrvatski hidrometeorolozi upozoravaju da će najviše temperature biti na karlovačkom i šibenskom području, gdje će se živa u termometru popeti do 40 stepeni u poslijepodnevnim satima, a samo stepen ili dva niža bit će na zagrebačkom, splitskom i riječkom području, kao i na istoku zemlje.

U Srbiji će također biti veoma toplo s maksimalnom temperaturom znatno iznad prosjeka. Do srijede se očekuju najviše vrijednosti od 34 do 38 stepeni, a u četvrtak i petak od 36 do 40 stepeni. U istočnim i zapadnim dijelovima zemlje tokom dana najavljen je meteo alarm.

Crnu Goru u nedjelju i narednih dana očekuje novi tropski val, a temperature će u većini mjesta dostizati 40 stepeni, najavio je crnogorski Hidrometeorološki zavod.

“Crna Gora narednih dana biće na udaru novog toplog tropskog vala, koji će usloviti neuobičajeno visoke temperature”, saopćio je Hidrometeorološki zavod.

U očekivanju osvježenja

Osvježenje se, prema najavama, može očekivati krajem naredne sedmice.

Najtopliji dan u Crnoj Gori bio je 24. augusta 2007. godine kada je u Podgorici izmjereno 44,2 stepena.

Visoke temperature do 38 stepeni se u nedjelju očekuju i u Sloveniji.

Kako je javila agencija STA, jutarnja temperature su zabilježene između 16 i 20 stepeni, a popodne se najavljuje mogućnost olujnog nevremena sa grmljavinom u alpskom području.

Za naredne dane meteorolozi najavljuju temperature iznad 35 stepeni u nižim dijelovima Slovenije.

Izvor: Agencije


Povezane

Srednja temperatura avgusta će biti iznad višegodišnjeg prosjeka, a ljekari preporučuju izbjegavanje izlaganja suncu.

06 Aug 2012

Vrhunac toplotnog vala stigao je u regiju. Temperature su prelazile i 40 stepeni, ali prošlogodišnji rekordi nisu oboreni. Ipak, visoke temperature ispraznile su ulice.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO