Crnogorski KAP zbog dugova pred gašenjem

Kombinat aluminijuma Podgorica mjesecima nezakonito troši struju. Crnogorski elektroprenosni sistem upozorio je da će KAP biti isključen sa mreže ako do 13. ovog mjeseca ne nađe rješenje.

Predstavnici Elektroprenosa u Briselu pokušavaju objasniti kako je došlo do ove situacije.

Reakcija Evropske mreže prenosnih sistema očekuje se brzo, a radnici strahuju da bi neplansko gašenje pogona izazvalo katastrofu, izvijestila je Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

KAP-u prijeti gašenje nakon što mjesecima nezakonito troši evropsku struju. I to za osam dana, ako ne nađe snabdjevača.

Neovlaštenja potrošnja

“Kombinat aluminijuma Podgorica do sada je neovlašteno potrošio više od 400.000 megavat sati struje iz evropske energetske interkonekcije koje će, kažu u Elektroprenosu, država morati da vrati. Ko će to da plati vrlo je neizvjesno jer KAP već duguje oko 80 miliona eura za struju”, izvijestila je Marinović.

Sve to ne zanima evropskog regulatora koji od Elektroprenosa traži objašnjenje, zašto je KAP-u dozvoljeno da uzima struju koja mu ne pripada.

I dok se čeka konačna reakcija Brisela, radnici upozoravaju da bi automatsko gašenje struje bio i kraj za fabriku .

Radnik KAP-a Željko Peruničić je pojasnio: “Došlo bi jednostavno do pucanja anoda, do pucanja blokova, havarije bi bile toliko velike da ono što se kaže bila skuplja dara nego mjera i jednostavno mi mislimo da će se naći neki odgovorni ljudi koji će taj problem rješavati na neki odgovoran način a ne ovako kako nam to serviraju ovih dana”.

Ekološka katastrofa

Upozorenja o novoj ekološkoj katastrofi do koje bi došlo, ako se KAP naglo isključi sa elektromreže, ne stoje, kažu ekolozi. Ističu da fabrika već godinama zagađuje okolinu.

“S obzirom na trenutnu situaciju, 500.000 tona čvrstog otpada i basena crvenog mulja sa oko sedam miliona tona, možemo reći da neovisno o tome da li KAP nastavlja da radi ili se gasi istovremeno ili postupno on ima negativne uticaje na zaštitu životne sredine. Samim gašenjem neće doći do povećanja stepena ugroženosti”, ocijenila je Jovana Janjušević iz nevladine organizacije Green Home.

Kombinat troši do 40 posto dnevne potrošnje u  državi. To je 90.000 eura, što je oko 3.5 miliona mjesečno.

Kako će država uspjeti da riješi problem do 13. juna teško je reći, posebno jer je sjednica borda direktora zakazana tek za 19. juni.

Izvor: Al Jazeera