Ponovo zatražen pritvor za Budimira

U Tužilaštvu BiH drže da bi Budimir i ostali ostankom na slobodi mogli ometati istragu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ponovno je uložilo tužbu na rješenje Suda BiH kojim je odbijen raniji zahtjev za određivanjem pritvora predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, te za još tri osobe protiv kojih se vodi istraga pod sumnjom da su bili umiješani u korupciju, saznaje se u srijedu u Sarajevu.

Iz sjedišta Tužilaštva BiH saopćeno je kako se u podnesenoj žalbi ističe da je Sud u svom rješenju ustvrdio postojanje osnovane sumnje da je kazneno djelo doista počinjeno te da upravo zbog toga i postoji osnova za određivanje pritvora, prenosi Hina.

U Tužilaštvu BiH drže da bi Budimir i ostali ostankom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili utjecati na svjedoke.

“Tužiteljstvo u žalbi traži od Suda BiH da uvaži žalbu i odredi mjeru pritvora i odgovarajuće mjere zabrane kako bi se spriječilo ometanje istrage koja se vodi”, stoji u saopćenju.

Navedeno je i kako se nastavlja istraga o cijelom slučaju u cilju podizanje optužnice.

Sud BiH je prošle sedmice odbacio zahtjev tužitelja da se Budimira ponovno pritvori, nakon što je već jednom oslobođen na temelju odluke Ustavnog suda BiH, koji je procijenio kako nije bilo dostatnih dokaza za određivanje takve mjere.

Budimir je nakon toga putovao u inostranstvo, da bi se potom vratio u BiH.

Tužilaštvo BiH sumnjiči predsjednika Federacije da je protivzakonito odobravao pomilovanja osuđenicima, dok njegovog savjetnika Petra Barišića, dužnosnika Ministarstva pravosuđa FBiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene boračke organizacije (JOB) Unija veterana, te predsjedavajućeg Koordinacije 16 boračkih udruženja i udruga u FBiH Sauda Kulosmana tereti da su bili posrednici u lancu koji je povezivao osuđenike i Budimira.

Izvor: Agencije