Izetbegović: Ne gurati istinu pod tepih

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović složili su se u utorak da među njima više ne treba biti nesuglasica i nerazumijevanja, da dvije države u budućnosti trebaju biti još čvršće povezane i da se događaji iz 20. vijeka ne smiju više nikada ponoviti.

Prva posjeta Beogradu nakon 25 godina protekla je bolje od očekivanog, rekao je Izetbegović u razgovoru za Al Jazeeru.

“Odlučio sam da dođem i otvoreno razgovaram sa predsjednikom Nikolićem i otvoreno pošaljem neke poruke srbijanskoj javnosti”, istakao je on.

Dodao je da se ne mogu graditi bolji odnosi na neistini i “da ne možemo gurati pod tepih ono što se desilo prije 20 godina”.

Član Predsjedništva BiH rekao je da je predsjednik Nikolić reagirao javno i da je “referirao u odnosu na neke svoje stavove, naročito na onaj stav o postojanju dviju srpskih države na Balkanu”.

“Došao sam da pojasnim i podsjetim da postoji samo jedna država BiH, sa dva entiteta i da ne postoje nikakve dvije srpske države na Balkanu”, rekao je on.

Zatim je zatražio da se Srbija konačno suoči sa prošlošću, “da se ne negira genocid u Srebrenici i da se ne relativizira i ne umanjuje ono što se desilo u BiH prije 20 godina, niti uloga Srbije u tome”.

Reakcija predsjednika Nikolića i svih ostalih sagovornika bila je dobra, dodaje Izetbegović, navodeći da postoji želja da se ti odnosi poprave na ovakvim temeljima.

Otvorena pitanja

Prema njegovim riječima, sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem je vođen razgovor o otvorenim pitanjima između država, o neriješenim pitanjima granice, o energetskim resursima, trošenjem vode rijeke Drine i dr.

Izetbegović je naveo, između ostalog, da je predsjednik Nikolić potvrdio suverenitet BiH i želju Srbije da BiH bude stabilna.

“Predsjednik Nikolić je dobio danas poziv da dođe u BiH i mislim da će se to desiti u neko dogledno vrijeme, u ovoj godini ili sljedećoj”, ocijenio je Izetbegović.

U posjetu Beogradu nije došao hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, jer je, kako je rekao, nezadovoljan nedavnim učešćem predsjednika Srbije u debati o Haškom tribunalu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, tokom koje je, kako tvrdi, prizivao raspad BiH.

Srbija, kao garant Daytonskog sporazuma, želi BiH najbolji privredni i socijalni razvoj, kao i svaku vrstu stabilnosti kakvu imaju sve članice Ujedinjenih naroda i spremna je da joj pruži svoju pomoć, rekao je Nikolić.

Srbija želi da pomogne BiH na tom putu. Srbija je tu uvek kada zatreba, ako je potrebno pružiće svoju pomoć, a najviše bismo voleli da entiteti i narodi u BiH sami rešavaju sve svoje probleme i otklanjaju nesuglasice”, rekao je Nikolić novinarima nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH.

Nikolić je istakao da želi svako dobro BiH i svim njenim građanima, koji su svi podjednako važni, ali da mu, kao predsjedniku Srbije, ostaje u dužnosti da brine o bh. entitetu Republika Srpska.

“Znam da to razumeju članovi Predsedništva, jer i oni brinu o svom narodu koji ne živi u BiH”, rekao je Nikolić novinarima u Beogradu tokom zajedničkog obraćanja sa Radmanovićem i Izetbegovićem.

Prihvatio poziv da posjeti Sarajevo

Navodeći da je rat odavno prestao, da rane trebaju zarasti i da se ožiljci ne smiju vidjeti, Nikolić je naglasio da je Srbija spremna u tome učestvovati na način koji bi predstavljao potpuni oproštaj i zaborav grijeha.

“Srbija želi da i BiH napreduje ka EU-u, pošto je Unija malo zaboravila BiH, a mi ne želimo nijednu državu bivše Jugoslavije da ostavimo po strani”, dodao je Nikolić.

On je napomenuo da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da posjeti BiH, dodajući da je iskrenost na zajedničkom sastanku učvrstila odnose dvije zemlje bolje od bilo koje izjave.

Nikolić je rekao da je na sastanku u Palati Srbije dogovoreno intenziviranje saradnje i da se ne otkazuje nijedan planirani sastanak u Sarajevu ili trilateralni pregovori u Turskoj.

“Rešićemo probleme koji stoje neosnovano nerešeni, kao što su granice, kako zajednički investirati, posebno u energetske projekte. Srbija je na dobrom putu da pomogne privredni razvoj zemalja bivše Jugoslavije, jer su se u Srbiju vratili stari prijatelji Jugoslavije”, dodao je Nikolić.

Navodeći da Srbija ne može sama raditi u tim prijateljskim zemljama, zbog čega će se obratiti BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, Nikolić je poručio da je regiji potreban zajednički proizvod i nastup na mnogim tržištima.

“U tome vidim odlučujuću ulogu Srbije na Balkanu, a ne nekog ko će da naređuje, tutoriše. Mi smo potpuno otvoreno saslušali primedbe koje su članovi Predsedništva imali, najčešće na to kako sam tumačio neke događaje, pojave, komentarisao neke odnose i dogovorili smo da među nama više neće biti nesuglasica i nerazumevanja”, rekao je Nikolić.

Izetbegović: Paziti na riječi

Izetbegović je, istakavši da u Beograd dolazi poslije 25 godina, rekao da Srbija i BiH imaju sve razloge i interese da rade na poboljšanju odnosa.

“Komšić nije došao, ja jesam – bolje je lice u lice neke stvari raspraviti i reći. Zadovoljan sam razgovorom sa Tomislavom Nikolićem”, poručio je on.

Izetbegović je dodao da je potrebno sagledati prošlost i ono što se dogodilo u Srebrenici i Sarajevu kako bi se moglo ići u budućnost.

“Ne tražimo osudu, već da se istina sagleda i da se pazi na riječi”, zaključio je on, prenosi Tanjug.

Izetbegović je pozvao na umjerenost u izjavama zvaničnika, poštivanje međunarodnih konvencija i odluka međunarodnih sudova, kao i poštivanje ustavno-pravnog uređenja u BiH, prenosi Srna.

“U BiH ne postoje dvije države. Na Balkanu ne postoje dvije srpske države. To su činjenice, to je tako i tako će i ostati”, poručio je Izetbegović.

Podsjećajući na govor Nikolića na raspravi u UN-u o radu međunarodnih sudova za ratne zločine, Izetbegović je pozvao da se “krene u tom smjeru i da se ne čeka idućih 15 godina da dođemo do istine, katarze, pravde i pomirenja”.

On je ukazao na to da je interes i Srbije i BiH da ubrzano idu ka članstvu u EU-u i životu u dobro uređenoj asocijaciji država, gdje će se granice prelaziti bez pasoša, biti obezbijeđen ekonomski prosperitet i investicije, te omogućeno ubrzano zapošljavanje velikog broja nezaposlenih.

Radmanović: Stabilnost regije

Radmanović je rekao da je u ovom složenom trenutku za Srbiju i regiju posjeta članova Predsjedništva BiH veoma važna za bilateralne odnose Srbije sa BiH, ali i za stabilnost regije u cjelini.

“Cilj svih lidera u regionu mora biti prosperitetan prostor, da se ne ponove događaji iz 20. vijeka na zapadnom Balkanu. Zato susreti svih rukovodilaca moraju biti češći i bolji. To smo mi pokazali danas”, rekao je Radmanović.

On je naveo da se u BiH sa pažnjom prati šta se dešava sa Srbijom, EU-om i Kosovom. Podsjetio je na to da BiH nije priznala Kosovo, te da procjenjuje kako veći dio građana BiH ni danas nije za to da se prizna Kosovo.

“Želimo Srbiji da svojim naporima obezbijedi mir svima u regionu i prosperitet kako svom, tako i drugim narodima”, rekao je Radmanović.

On je naglasio da će se Predsjedništvo BiH potruditi da to isto uradi u BiH i u regiji. “Sve manje ćemo imati nesporazuma poslije današnjeg sastanka”, kazao je Radmanović.

On je podsjetio na to da Srbija i BiH imaju ekonomsku razmjenu vrijednu 1,2 milijarde eura, sa šansom da je povećaju, te da su narodi dvije zemlje prirodno upućeni jedni na druge.

“Prolazili smo kroz razne periode i situacije. Današnji susret potvrđuje krupne korake naprijed, koji će značiti i krupne korake u regionu”, rekao je Radmanović.

U pisanoj izjavi za medije Komšić je naveo da zbog više puta iznesenih stavova Nikolića, koji se mogu smatrati klasičnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH, te prizivanjem raspada BiH kao države, ponovljenim čak i u New Yorku, Komšić ne vidi nikakvu svrhu susreta u Beogradu.

Komšić navodi da je BiH pokazala želju da do tih susreta dođe, što je srbijanski vrh shvatio na pogrešan način.

Stoga Komšić ne vidi potrebu za odlaskom u Beograd, kao ni za trilateralnim susretom u Ankari, prenijela je Fena. 

Izvor: Al Jazeera i agencije