EP usvojio rezoluciju o Srbiji

Kacin je u izvještaju za Evropski parlament ocijenio da je Srbija ostvarila značajan napredak u nekim oblastima reformi vezanih za EU (EPA)

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u četvrtak velikom većinom rezoluciju o napretku Srbije u evropskim integracijama, koju je u srijedu predložio izvjestilac Jelko Kacin.

U rezoluciji hvale napore Srbije da unutrašnjim reformama dostigne evropske standarde, a Evropskom vijeću se predlaže da Srbiji što prije dodijeli datum početka pregovora sa EU-om.

Kacin je uoči glasanja predložio izmjenu u dijelu koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, pošto je u srijedu navečer održana deveta runda dijaloga, a u tekstu rezolucije se kaže da je bilo osam rundi.

Ovaj prijedlog je odbijen sa obrazloženjem da se tekst ne može više mijenjati, a dalje rasprave o rezoluciji u četvrtak nije ni bilo, pošto je ona održana na plenarnom zasjedanju u srijedu.

“Iskreno se nadam da će sastanak premijera Srbije i Kosova, koji je u toku, donijeti rezultate do kraja sedmice. Proboj bi imao dalekosežne posledice za evropske integracije obe zemlje i zapadnog Balkana u celini, kao i za ekonomski oporavak krizom pogođenog regiona”, naveo je Kacin.

Historijski dogovor

“Nadam se da ćemo imati priliku nazdraviti istorijskom dogovoru Srbije i Kosova do kraja sedmice.”

Kacin je u izvještaju ocijenio da je Srbija ostvarila značajan napredak u nekim oblastima reformi vezanih za EU i pozvao je Vijeće da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU-a, pošto je to, kako je naglasio, u interesu Srbije i Evrope.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule, koji se, također, obratio poslanicima u EP-u, ocijenio je da je Kacinov izvještaj sveobuhvatan i da dobro odražava napredak Srbije.

“Ponovo smo došli do prelomne tačke. Nadam se da Priština i Beograd mogu postići nove rezultate u dijalogu i da će se on okončati jasnim sporazumom, u interesu Srbije i Kosova, kao i njihovih građana, Balkana i same Evropske unije”, rekao je Fule.

Evropski komesar je, također, naglasio podršku hrabrim potezima srbijanske Vlade u naporima da se postigne rješenje.

Poslanici EP-a su istom prilikom usvojili finalni izvještaj o monitoringu Hrvatske, kao i rezolucije o Turskoj, Crnoj Gori i Kosovu. 

Izvor: Agencije