Ashton: Crna Gora je važan partner EU-a

Ashton je pohvalila dinamičan napredak Crne Gore u evropskim integracijama (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja u ponedjeljak boravi u službenoj posjeti Podgorici, pozvala je sve političke strane u Crnoj Gori da na konstruktivan način budu uključene u rješavanje situacije u vezi s predsjedničkim izborima.

„I mi smo pažljivo saslušali predstavnike OESS-a i znam da su rezultati izbora već trebali biti potvrđeni. Želim pozvati sve političke strane da budu na konstruktivan način uključene u to pitanje“, kazala je Ashton novinarima u uredu Evropske komisije u crnogorskoj prijestolnici.

Državna izborna komisija (DIK) objavila je u ponedjeljak da je odbila sve prigovore izbornog štraba kandidata opozicije Miodraga Lekića koji je tražio da se zbog nepravilnosti ponište izbori za predsjednika Crne Gore na kojima je pobijedio Filip Vujanović.

Nužne reforme

Ashton je nakon razgovora s premijerom Milom Đukanovićem i ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem kazala da vjeruje da će Crna Gora na pozitivan način odgovoriti i provesti sve nužne reforme.

„Pratila sam vaš napredak ka EU i način na koji ste pristupili pregovorima koji su otvoreni prošle godine. Želim vam čestitati na otvaranju poglavlja koja se tiču obrazovanja“, poručila je visoka predstavnica EU.

Ashton je kazala kako Brisel, bez obzira na trenutne izazove, vidi države Zapadnog Balkana kao dio EU u budućnosti.

„Regija se sada suočava s izazovima, ali su obaveze iz evropske agende vrijedne napornog rada, za daljnji prosperitet i sigurnost čitave regije i veći kvalitet života građana“, rekla je tokom razgovora sa šefom crnogorske diplomatije Lukšićem.

Puno za ponuditi

Ashton je ocijenila da je Crna Gora važan partner EU-a i konstruktivan akter u regionalnim odnosima.

„Crna Gora ima puno toga ponuditi regiji i EU, od demokratske obnove nezavisnosti, preko vodeće pozicije u procesu evropskih integracija, dobrih odnosa sa susjedima bez otvorenih pitanja, a pokazala se i kao važan partner EU i konstruktivan akter u regionalnim odnosima“, kazala je ona.

Ashton je pohvalila dinamičan napredak Crne Gore u evropskim integracijama, ističući da je otvaranje i privremeno zatvaranje poglavlja 26 u ponedjeljak potvrda njene jasne opredijeljenosti i posvećenosti.

Ashton će ove sedmice posjetiti Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju, a nije isključena mogućnost da će posjetiti još neke države Zapadnog Balkana.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vujanović osvojio 51,21 posto važećih glasova, saopćila Državna izborna komisija, a Lekić, kome je pripalo 48,79 posto, traži ponovno prebrojavanje glasova.

Published On 08 Apr 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO