Kacin: Hrvatska ostavila negativan utisak

Pravo na pismo je ugrađeno i u Pristupni ugovor i Ustav Hrvatske, naglasio je Kacin (Anadolija)
Pravo na pismo je ugrađeno i u Pristupni ugovor i Ustav Hrvatske, naglasio je Kacin (Anadolija)

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za zapadni Balkan Jelko Kacin izjavio je da su nedavni protesti u Hrvatskoj protiv ćirilice u Vukovaru ostavili negativan utisak o spremnosti Hrvatske na punu zaštitu srpske manjine i tako doveli u pitanje održivost vladavine prava na cijeloj teritoriji Hrvatske.

“Smatram da cjelokupna politička elita Hrvatske, a naročito desne političke partije, imaju odgovornost da pozovu sugrađane na toleranciju i puno poštovanje manjinskih prava, uključujući i pravo na upotrebu pisma”, kazao je Kacin u intervjuu za list Danas.

Nezavidni odnosi

On ističe da su to osnovne evropske vrijednosti koje čine i centralni dio kopenhaških kriterija.

“Pravo na pismo je ugrađeno i u Pristupni ugovor i Ustav Hrvatske. Hrvatska ne smije sebi da dozvoli da uđe u Evropsku uniju pod velom sumnje. S druge strane, treba priznati da su demonstracije protekle mirno i da broj demonstranata nije bio velik. Čini mi se da su i reakcije visokih državnih zvaničnika Srbije bile odmjerene”, kazao je Kacin.

Što se tiče odnosa dviju zemalja, Kacin kaže da nisu na zavidnom nivou i da mogu i moraju biti daleko bolji, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Na centralnom zagrebačkom trgu, između 20 i 25  hiljada ljudi, prema podacima policije, protestovalo je protiv najavljenog uvođenja srpskog jezika i ćirilice u službenu upotrebu u Vukovaru. Zatražili su da se taj grad izuzme od dvo-jezičnosti. U suprotnom, postavljanju dvojezičnih tabli će se – poručuju – oduprijeti silom. Prilog Ivane Brkić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO