EU usvojila zaštitni mehanizam za vize

Mehanizam se pokreće ukoliko jedna ili više zemalja članica ukaže na zloupotrebu prava na slobodno kretanje (EPA)

Ministri policije i pravosuđa zemalja članica Evropske unije usvojili su u četvrtak u Briselu tzv. zaštitni mehanizam koji omogućava suspenziju bezviznog režima za zemlje iz kojih masovno dolaze lažni azilanti.

Ovaj mehanizam, koji se, prije svega, odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, usaglašen je ranije ove godine, nakon dugih pregovora unutar evropskih institucija, a od 5. decembra zvanično stupa na snagu, javlja Tanjug.

Mehanizam predviđa da Evropska komisija može po hitnom postupku uvesti vize ukoliko dođe do “naglog porasta neregularnog priliva pridošlica ili neosnovanih zahtjeva za odobravanje azila” iz neke zemlje.

Krajnja mjera

Ukidanje bezviznog režima na šest mjeseci moguće je i u slučaju nepoštivanja ugovora o readmisiji, odnosno odbijanja zahtjeva EU-a da neka zemlja primi nazad svoje državljane koji su zloupotrebili bezvizni režim.

Mehanizam se pokreće ukoliko jedna ili više zemalja članica ukaže na zloupotrebu prava na slobodno kretanje garantirano Šengenskim sporazumom, a konačnu riječ da li će ove mjere stupiti na snagu ima EK.

Iz Brisela je ovom prilikom poručeno da će se zaštitni mehanizam koristiti isključivo kao krajnja mjera, u slučaju da svi drugi napori da se problem lažnih azilanata riješi pokažu bezuspješnim.

Izvor: Agencije