Proces Srebreničana protiv Holandije u martu

U julu 1995. godine je ubijeno blizu 7.000 Srebreničana (Getty Images)

Skoro sedam godina nakon podnošenja tužbe pred Okružnim sudom u Hagu će 24. marta 2014. godine početi suđenje po tužbi za blizu 7.000 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine protiv države Holandije, zbog nesprečavanja genocida u toj “zaštićenoj enklavi” Ujedinjenih naroda u Srebrenici, javlja Anadolija.

Srebreničani u tužbi napisanoj na 300 stranica, koja je podnesena u julu 2007. godine, traže da Holandija odgovara za zločine koje su u “zaštićenoj enklavi” počinile srpske vojne i policijske snage.

Holandija je u međuvremenu dala odgovor na tužbu, a obje strane su se u više navrata očitovale o spisima.

Na prvoj raspravi strane će obrazložiti tužbu, odnosno odgovor na tužbu, te će biti izvršena koncentracija dokaza, to jeste bit će odlučeno koji će dokazi biti izvedeni pred sudom.

UN uživa imunitet

Ranije su Srebreničani tužili i UN, ali je, nakon višegodišnjih postupaka na nekoliko sudova u Holandiji, kao i odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, potvrđeno da ta svjetska organizacija uživa imunitet, te se protiv UN-a postupak nije mogao voditi.

“To je gotova stvar. Sada se nastavlja postupak protiv države Holandije. Mi u tužbi dokazujemo osnovnu stvar, dakle, da je u vrijeme pred pad, za vrijeme pada i neposredno nakon pada Srebrenice, u ključnim trenucima, prekinut lanac komandiranja i narušena hijerarhija unutar UN-a. Holandija je u tim kritičnim trenucima preuzela odgovornost da rukovodi kompletnom akcijom koja se dešavala u Srebrenici. Sva pažnja je posvećena zaštiti holandskih vojnika, a zanemareni su ljudi iz ‘zaštićene zone’. Iz tog razloga mi smatramo da nije poštovan mandat UN-a koji su ti vojnici dobili. Nisu izvršili svoj zadatak, a da je za to odgovorna država Holandija, koja je rukovodila akcijom spašavanja svojih vojnika”, izjavio je za Anadoliju član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane, mostarski advokat Semir Guzin.

Nakon što je Vrhovni sud Holandije 13. augusta ove godine donio presudu prema kojoj je država Holandija odgovorna za smrt trojice Srebreničana, oca i brata prevodioca UN-a Hasana Nuhanovića i električara holandske baze u Srebrenici Rize Mustafića, Guzin se nada pozitivnom ishodu tužbe i za ostale Srebreničane.

‘Slučaj Nuhanović’ otvara vrata

“Iz gore spomenutih razloga i u predmetu Hasana Nuhanovića protiv Holandije drugostepeni sud i Vrhovni sud su našli da postoji odgovornost države Holandije. Ti predmeti nisu identični, ali događaj jeste. Okolnosti se razlikuju, ali smatramo da ‘slučaj Nuhanović’ otvara vrata i za naš predmet”, kazao je Guzin, dodajući kako se tužbi još mogu priključiti i ostali Srebreničani.

Guzin je ranije za Anadoliju rekao da “slučaj Nuhanović” otvara prostor i za nagodbu s Holandijom.

“Mi mislimo da su se sada, nakon pravosnažne presude u ‘slučaju Nuhanović’, prvi put stekli ozbiljni uslovi za ozbiljan razgovor u vezi s mogućim dogovorom. Taj razgovor će biti potpuno transparentan i naše stranke su sa svime upoznate. Tek kada oni daju svoju saglasnost eventualno bi moglo doći do neke nagodbe. Međutim, ja prvi put očekujem da bi se moglo ozbiljnije pristupiti i toj opciji da se postigne dogovor, neka vrsta nagodbe, da se konačno ovo i kod nas riješi”, kazao je Guzin.

Izvor: Agencije