Makedonija:Usvojeni sporni zakoni o medijima

U Sobranju Makedonije izglasan je Zakon za audio i audiovizuelne medijske usluge. Opozicija je nakon rasprave napustila sjednicu. 

Sobranje je nastavilo rad raspravom i usvajanjem Zakona o medijima. Oba zakona definišu medijsko djelovanje za koje opozicija smatra da je otežano zbog dosadašnjih Vladinih propisa.

Pitanja reklamiranja vlasti u medijima i nezavisnost rada Javnog servisa dio su primjedbi na novu regulativu.

Inicijativu za uvođenje zakona je podržala Evropska komisija, a sadržaj zakona podijelio je sindikalce i novinarska udruženja.

Grupa novinara mirno je protestovala u Sobranju. Na početku zasjedanja razvili su transparent na kojem je pisalo “Ne u naše ime”, reagujući tako na pregovore koje je Udruženje novinara  tokom vikenda održalo s Vladom o zakonima.

Sporna ovlaštenja

Za tu grupu novinara  sporan je rad Agencije za medije, koja bi imala velika ovlaštenja i pravo izricati visoke novčane kazne, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Uoči donošenja prvog Zakona o medijima u Makedoniji, opozicija je izrazila sumnju u namjere vlasti, optuživši je da želi staviti medije pod apsolutnu kontrolu.

“Zatražili smo amandmanom da članovi Agencije budu birani dvotrećinskom većinom, ali Vlada je odbila. Njoj su potrebne slijepe partijske pristalice, koje će voditi Agenciju za medije i staviti ruku na štampu, televiziju i internet portale. Mediji će biti pod kapom Agencije za medije, a kontrolisaće ih premijerov kabinet i centar za laži i manipulacije VMRO DPMNE-a”, kaže Emilijan Stanković, poslanik Socijaldemokratskog saveza.

S druge strane, Antonio Milošoski, poslanik VMRO DPMNE-a, kaže da je premijer Nikola Gruevski jedini u istoriji nezavisne Makedonije koji je predložio Sobranju donošenje Zakona za dekriminalizaciju uvrede i klevete.

Selmani: Sve u skladu sa Strazburom

“To je uradio da bi se novinari osjećali slobodnije u svom radu. Ovaj zakon su pozdravili i OSCE i međunarodna zajednica. Taj zakon, koji vi niste vjerovali da će biti donesen i optužujete nas da smo diktatura i da gušimo medije,donesen  je i dokaz je demokratskih kapaciteta vlasti”, rekao je Milošoski.

Predsjednik Udruženja novinara Naser Selmani rekao je da internetski portali neće biti dio regulacije.

“U Agenciji za medije Udruženje novinara imaće svog predstavnika. I u članu koji definiše organičenja medija kažemo da će svako ograničavanje biti u saglasnosti sa Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu”, kaže Selmani.

Predsjednica novinarskog sindikata Tamara Čausidis kaže:

“Vlada će budžetirati 50% domaće produkcije u televizijama. To je samo jedan od načina pored reklama, za korupciju medija. Sada Zakonom za audio i audiovizuelne usluge otvaraj se put za korumpiranje medija preko budžetiranja domaće produkcije i to je veoma ozbiljan problem”.

Za opoziciju i za dio novinarske zajednice sporno je što mediji mogu i ubuduće biti donatori političkim strankama u izbornoj kampanji i obrnuto.

Izvor: Al Jazeera