Kosovo: Oko 300 policajaca osigurava izbore

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio je da će nedjeljni drugi krug lokalnih izbora na sjeveru Kosova osiguravati više od 300 kosovskih policajaca i da će, ako bude potrebno, jedna interventna jedinica biti spremna da reaguje.

“Policija je sinoć počela da obezbeđuje glasačka mesta kako u Mitrovici, tako i u Zvečanu i Žerovnici. Tokom sprovođenja ovog operativnog plana sutra će biti angažovano 326 pripadnika Kosovske policije koji će biti raspoređeni u blizini biračkih mesta“, objasnio je on za Tanjug.

Pored toga, kako je najavio, bit će povećan broj mobilnih i pješačkih patrola, u blizini biračkih mjesta i to će činiti drugi prsten osiguranja.

Zadatak će, kako je istakao, biti očuvanje reda i mira tako da na raspolaganju stoji i jedna interventna jedinica koja će povremeno patrolirati i bit će spremna da reaguje odmah u slučaju bilo kakve potrebe.

Drugi krug

Mjere sigurnosti za drugi krug izbora za gradonačelnike na Kosovu u nedjelju 1.decembra detaljno su planirane, pripremljene, i koordinirane između Kosovske policije, Eulexa i Kfora, saopšteno je iz Eulexa.

U zajedničkom saopćenju Kosovske policije, Eulexa i Kfora navodi se da će posebne mjere biti primjenjene u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, gdje će Kosovska policija biti prisutna ispred biračkih centara i na drugim ključnim mjestima, uz vidljivu podršku Eulexa.

Kfor će, kao treći odgovorni, također biti prisutan u blizini biračkih centara i njegove snage će biti raspoređene širom Kosova sa fokusom na sjever, sa mogućnošću da u svakom trenutku interveniše.

Operacija na sjeveru ima za cilj da garantuje pravo građana da glasaju, kako bi izborni proces mogao da se odvija na miran i uredan način, navodi se u saopćenju.

“Kosovska policija, Eulex i Kfor su spremni da odmah intervenišu ukoliko izborni proces bude pod prijetnjom ili ako bezbjednost i sigurnost birača, članova komisije na biračkom mjestu, službenika OEBS-a zaduženih za izbore ili posmatrača na biračkim mjestima budu ugroženi”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije