Službena potvrda rezultata izbora na Kosovu

Kosovo, Izbori
Obrada glasova iz Srbije prekinuta je zbog prijave nekih od verifikatora da imaju simptome alergije i svraba (Nemanja Jovanovi? / Tanjug)

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) potvrdila je kako, po službenim i konačnim rezultatima izbora u sjevernom dijelu Mitrovice, u drugi krug izbora za gradonačelnika idu Krstimir Pantić i Oliver Ivanović.

Kandidat Građanske inicijative „Srpska“ Krstimir Pantić osvojio je 37,26 posto glasova, dok je kandidatu Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliveru Ivanoviću pripalo 28,45 posto glasova, javlja reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Bez drugog kruga ostali su kandidat Demokratske partije Kosova Agim Deva i neovisna kandidatkinja Adrijana Hodžić.

CIK će tokom dana odlučiti i o eventualnom ponavljanju izbora na tri glasačka mjesta u dva glasačka centra u Zvečanu, budući da je najavljeno kako bi se, zbog izbornih nepravilnosti, izbori u toj općini mogli ponoviti.

Odluka i o Zvečanu

“Još uvek se ne zna se hoće li biti ponavljanja izbora u opštini Zvečan, nakon što je Panel za žalbe usvojio primedbe na regularnost na tri biračka mesta”, javlja reporter Stefan Goranović.

Iako bi odluka Panela trebala biti obvezujuća, CIK se nije mogao složiti treba li i kako postupiti po toj odluci.

Dio Izborne komisije smatra da je nedovoljno izbore ponoviti u samo tri biračka mjesta, te navode kako građani ne bi znali trebaju li ili ne ponovno izaći na izbore.

S druge strane, neki članovi smatraju da se treba ponovno glasati samo na tri sporna glasačka mjesta.

Odlučeno je i to da se glasovi ponovno prebroje u većinski albanskoj općini Klina.

Izvor: Al Jazeera i agencije