Tko nije dostavio OIB ne može do mirovine

Više od 40.000 hrvatskih umirovljenika danas nisu dobili mirovine – većina njih su oni koji žive u inozemstvu, a kao razlog je navedena činjenica po kojoj još nisu dostavili svoje osobne identifikacijske brojeve (OIB).

Novo je to pravilo Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kojim se želi uvesti red i spriječiti zlouporaba sustava, a radi se o trenutačnoj obustavi, jer će se isplata nastaviti, uključujući i zaostale mirovine, kada umirovljenici dostave podatke.

Jedan od hrvatskih umirovljenika – Branislav Milivojević je, unatoč lošem vremenu, ipak došao podići svoju mirovinu i dobio svoj novac, kao i svaki mjesec ranije, jer je na vrijeme Poreznoj upravi dostavio svoj OIB.

„Možda ima ljudi koji to ne mogu napraviti, jer su već u situaciji da se ne mogu kretati ili nemaju nikoga“, ukazuje Branislav Milivojević.

Problema nije imala ni Milica Kečimar, jer je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) iz Porezne uprave automatski povukao njen OIB, pa isplatu nije čekala ni dana.

„Nisam slala. Čim je nastala ova frka automatski sam išla odmah provjeriti. Međutim, vidjela sam da je na izvodu iz banke bio OIB“, kaže Milica Kečimar.

Uvođenje reda

Država želi uvesti red u mirovinski sustav i spriječiti moguće zloporabe, no dio građana svoje OIB-ove nisu dostavili do rujna ove godine.

Reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić javlja kako u Hrvatskoj mirovine za listopad, koje se isplaćuju do desetog u tekućem mjesecu, neće dobiti mirovine, baš kao i njih više od 40.000 koji primaju hrvatsku mirovinu, a žive u inozemstvu.

Najviše ih je u Bosni i Hercegovini – blizu 9.100, u Srbiji 8.300, na Kosovu 530, u Crnoj Gori oko 750, a 1.155 ih je u Makedoniji.

Iako je obavijest o neisplati izazvala paniku među umirovljenicima, u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje naglašavaju kako nije riječ o gubitku prava na mirovinu, već o privremenoj obustavi njezine isplate.

„Nikako se ne radi o gubitku prava. Radi se samo o trenutačnoj obustavi isplate koja će se ponovno uspostaviti onog časa kada pribavimo OIB pojedinog korisnika“, tvrdi glasnogovornik HZMO-a Filip Dujmović.

Moguće i uštede

Za to je potrebno ispuniti zahtjev za dodjelom OIB-a i uz presliku putovnice ili osobne iskaznice poslati ga u jedan od ureda Porezne uprave u Hrvatskoj.

Cijeli proces traje nekoliko dana i, ako je sve u redu, nastavlja se isplata mirovina i isplaćuju zaostale.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava se nadaju i uštedama, jer mirovine, uz plaće i zdravstveno osiguranje, čine 85 posto proračunskih rashoda.

„Svaka ušteda u tom sustavu je sprječavanje da netko prima mirovinu za to, a nema pravo na to. Npr. kada netko umre, a mi i dalje isplaćujemo mirovinu i dalje isplaćujemo sredstva na tekuće račune u bankama. Kada novci odu iz Hrvatske, nema im povrata“, upozorava ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, te dodaje kako nema povrata ni za one koji su sustav zloupotrebljavali. Bilo je i takvih.

„Kontrolom smo utvrdili da neki od njih nisu ni na biračkom spisku, dakle njih skoro 1.100 tamo nisu, a mi ih vodimo kao hrvatske državljane“, ukazuje Mrsić.

Tko su oni i kako su primali mirovinu na koju, čini se, nisu imali pravo, istražit će policija.

Izvor: Al Jazeera