Davutoglu: Premijera su pogrešno protumačili

Ministar Davutoglu je podržao dijalog Beograda i Prištine (AFP)

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu potvrdio je kako je imao duži telefonski razgovor sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, tokom kojeg su razmotrili situaciju nastalu zbog nedavne izjave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Po njemu, sporna izjava je “pogrešno protumačena i istrgnuta iz konteksta”.

“Te su riječi izvučene iz konteksta čitavog govora i dobile su smisao koji ne želimo” rekao je Davutoglu za državnu tursku televiziju TRT, dodajući kako je “cilj Turske imati dobre odnose sa Srbijom”.

Isti odnos prema svima

“Turska ima isti odnos prema svim balkanskim zemljama. Premijer Erdogan je govorio o zajedničkoj sudbini svih balkanskih naroda. Sve balkanske zemlje trebale bi ići zajedno prema stabilnosti i miru”, naveo je Davutoglu.

U razgovoru s kolegom Mrkićem podržao je dijalog Beograda i Prištine te još jednom ponovio kako je izjava premijera Erdogana o Kosovu pogrešno protumačena.

Erdoganova izjava, koju je dao u Prizrenu, da je “Turska Kosovo, a Kosovo Turska” izazvala je oštre kritike i osude u Srbiji.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je potom zatražio izvinjenje zbog tog skandala i najavio da će se povući iz trilateralnih razgovora s Turskom i Bosnom i Hercegovinom o stabilnosti Balkana.

Izvor: Agencije