Ugroženi projekti vredni 150 miliona evra

Zbog problema u provođenju projekata finansiranih iz pretpristupnih fondova Evropske unije, Srbija rizikuje da ugrozi započete projekte u vrednosti od 150 miliona evra.

Prema informacijama Al Jazeere, Delegacija EU-a u Srbiji upozorila je da bi kašnjenje u provođenju projekata moglo da dovede do njihovog otkazivanja i gubitka sredstava.

Novosađani mesecima čekaju novi Žeželjev most, a meštani Vrbasa čišćenje Velikog bačkog kanala i izgradnju postrojenja za prečišćavanje voda.

Ovi projekti finansiraju se iz IPA-fondova, pa nedostatak novca nije razlog za njihovo nedovršavanje. U Ministarstvu za energetiku i zaštitu životne sredine Srbije, koje ima najviše projekata sa problemima u realizaciji, krivicu za takvo stanje pripisuju lokalnim zajednicama.

Zakočeni projekti

Zorana Mihajlović, ministrica energetike, kaže: “Neke su svesne, pa učine sve da iskoriste sredstva, ali neke nisu, zbog različitih razloga. Sada ja neću da ulazim da li su to politička ili neka druga neslaganja, svejedno, ali neki od projekata su zakočeni.”

Osim navedenih projekata, za koje je iz IPA-fondova izdvojeno najviše novca, problematično je još dvadesetak i to iz oblasti zaštite nacionalnih manjina, strategije za borbu protiv droge i podrške reformi državne uprave.

Osim što kašnjenje u realizaciji može da dovede do otkazivanja pojedinih projekata, postoji i opasnost da u narednim godinama Srbija ne dobije nova sredstva i to u onim oblastima u kojima su dosadašnji projekti najproblematičniji.

Uklanjanje prepreka

Predstavnici Delegacije EU-a u Srbiji i nadležnih iz srpskih ministarstava zajedno rade na uklanjanju prepreka u realizaciji projekata. Ministrica energetike uverena je da će se naći rješenje.

“Dogovorili smo se i napravili jedan raspored, da u narednih mesec do dva te stvari budu otklonjene, ali molba je bila i zaključak sastanka da Evropska komisija, zajedno sa Vladom, mora da donese jedan dokument, kojim ćemo obavezati lokalne samouprave kako da se ponašaju prema IPA-fondovima, jer smo došli do situacije kako da izgubimo nešto zbog neke opstrukcije ili neznanja.”

Srbija je do sada dobila blizu milijardu i po evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU-a. Koliko novca će ubuduće biti odobreno zavisiće umnogome od toga sa koliko uspeha je provela dosadašnje projekte.

Izvor: Al Jazeera