Tjeralica za Hernadijem razbjesnila Mađarsku

Mađarska vlada planira pravni odgovor na slučaj MOL-Ina i najavljuje mogućnost prodaje Ininih dionica. Dala je nalog upravi MOL-a da napravi reviziju portfelja te kompanije i ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica, priopćio je ured mađarske vlade za informiranje agenciji MTI. 

Vlada je također dala nalog ministarstvu pravosuđa i upravi nacionalne agencije za upravljanje imovinom, koja upravlja dionicama MOL-a u državnom vlasništvu, da ispita moguće zakonske korake u građanskom i kaznenom pravu koji bi se mogli poduzeti u svezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina, prenosi agencija MTI.

Reakcija nakon raspisivanja tjeralice

Do reakcije mađarske vlade došlo je nakon što su hrvatske vlasti raspisale crvenu Interpolovu međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem pošto je Mađarska odbila uručiti mu poziv za ispitivanje u Hrvatskoj.

Mađarska policija danas je primila zahtjev za uhićenjem Hernadija i proslijedila ga ministarstvu pravosuđa, objavila je mađarska novinska agencija.

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije INA-e prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora.

MOL ima 49,1 posto udjela INA-e, a hrvatska vlada 44,84 posto.

Postoji civiliziran rastanak

Mađarska vlada drži kako država ima pravo odlučiti hoće li ostati vlasnicom. “I u Mađarskoj ima sličnih slučajeva u kojima država isplati ranije ulagače, ali ima načina da se to odradi tako da bude prihvatljivo za sve. Postoji i civiliziran rastanak”, kaže se u vladinu priopćenju.

“Neprihvatljivo je prvo javnim natječajem odabrati strateškoga partnera koji se zatim upusti u znatna ulaganja i spasi hrvatsku tvrtku Inu u krizi, a onda tom partneru zaprijetiti neekonomskim mjerama i pokušati vratiti nadzor nad Inom bez isplate”, kaže se u priopćenju.

MOL je ispunio sve ugovorne obveze u odnosu na Hrvatsku i uložio gotovo tri milijarde eura. Nasuprot tome, kaže se priopćenju mađarske vlade, Hrvatska svoje ugovorne obveze nije ispunila.

Martony otkazao Croatia Forum

Mađarska vlada otkazala je i sudjelovanje ministra vanjskih poslova Janosa Martonyia na Croatia Forumu o energetskoj sigurnosti koji počinje u četvrtak u Dubrovnik, objavio je MTI, a prenosi Hina. 

“Stalna politička kampanja protiv MOL-a u Hrvatskoj, javne prijetnje hrvatskoga ministra financija (Slavka Linića) protiv najvećega ulagača u toj zemlji, te postupci hrvatskih pravosudnih tijela protiv nekih direktora MOL-a upućuju na to da se služe sredstvima izvan ekonomske sfere za vršenje pritiska”, priopćio je ured za odnose s javnošću mađarske vlade.

“Te su metode neprihvatljive u Europskoj uniji. Mađarska to ne može dopustiti, a da ne reagira”, dodaje se.

‘Ovo nije pitanje poslovnih nesuglasica’

Ministarstvo pravosuđa i uprava nacionalne agencije za upravljanje imovinom koja upravlja dionicama MOL-a u državnom vlasništvu ispitat će mogućnost građanskog i kaznenog progona u vezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina.

Vlada je također donijela odluku da mađarska diplomacija otkaže sudjelovanje na Croatia Forumu, summitu o energetskoj sigurnosti koji se u četvrtak i petak odvija u Dubrovniku.

Slučaj Ina-MOL više nije isključivo pitanje poslovnih nesuglasica između vlasnika, radi se o ‘sumnjivim i nezakonitim postupcima”, objavila je mađarska vlada, dodavši da će protiv takvih postupaka protivnih vladavini prava uvijek dignuti glas, osobito ako je njima pogođena neka mađarska kompanija.

Zagreb bez komentara

Hrvatska Vlada ne želi komentirati poteze mađarske vlade, dok u vezi današnjeg priopćenja iz MOL-a poručuje da izvršna vlast nema utjecaja na pravosudna tijela.

Nešto ranije danas, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i član Vladina pregovaračkog tima za pregovore između MOL-a i Ine, izjavio je da će se držati Vladina okvira za pregovore.

Zamoljen nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a Amosom Hochsteinom za komentar ocjena MOL-a da se u slučaju pozivanja na davanje iskaza predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, radi o zastrašivanju MOL-a i njenog čelnika, Vrdoljak je odgovorio da će se držati Vladina okvira za pregovore te onoga što je dogovoreno na prvom sastanku predstavnika Vlade i MOL-a.

Izvor: Agencije