Josipović: Uklanjanje ploča sramota za sve nas

Sa zgrade općine u Vojniću noćas je skinuta i ukradena ploča s ćiriličnim natpisom, izvijestila je jutros karlovačka policija koja provodi kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja, a obavljen je i očevid. 

Uzeti su otisci i drugi tragovi te policija razgovara s mogućim očevicima, doznaje se poslijepodne od općinskog načelnika Nebojše Andrića, neposredno nakon završetka policijskog očevida. Još se ne zna tko je skinuo ćiriličnu ploču.

Na ulazu u zgradu bilo je upaljeno svijetlo koje se i inače ne gasi noću tako da je moguće da očevidaca ima. Policija je nedvojbeno utvrdila da je ploča skinuta jučer prije ponoći jer je za ophodnje u 20 sati bila tamo, a u ponoć više ne. 

Materijalna šteta je ispod 40 eura, ali je nematerijalna puno veća zbog slike da u Vojniću ima međunacionalnih sukoba, iako je istina, kaže Andrić, potpuno suprotna. Andrić ističe da bi htio znati tko je to učinio kako bi se izbjegla nagađanja tko stoji iza izgreda.
    
Andrić, koji je incident komentirao poslijepodne, najavio je da će već u ponedjeljak na zgradi biti nova ploča na dva pisma.

Na pitanje kako je moguće da se to napravi tako brzo, preko vikenda, odgovorio je da je nova ploča plaćena još prije tjedan dana, “jer je bilo za pretpostaviti da će u razbijanju ploča i Vojnić doći na red”.

‘Svi gubitnici’

No, dodao je da je nova ploča naručena i zato što su do sada na zgradi bile odvojene ploče istog sadržaja na dva pisma, iako je ispravno da na istoj ploči budu nazivi na oba pisma. 

Andrić je uvjeren da skidanje ploče nema veze s političkom situacijom u Vojniću i da to nije počinio nitko iz Vojnića jer to nikome nije u interesu.

“S ovim činom svi smo gubitnici. Na tome nitko ne može profitirati. Nije dobro kad se objavi da u Vojniću nije sigurno. Tko će od poduzetnika doći i uložiti u ovaj kraj ili uopće doći ovamo živjeti ako nije sigurno? Neće doći ni liječnik u Dom zdravlja, ni bilo tko sa strane”, kaže Andrić i ističe da je došlo vrijeme da hrvatska Vlada sjedne s Vukovarcima i završi priču s ćirilicom.

Vođa oporbe u vojničkom Općinskom vijeću Branko Eremić iz Socijaldemokratske partije kazao je da se u Vojniću gotovo deset godina provode prava manjina zajamčena Ustavom Republike Hrvatske i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

“Devet godina istaknute su ploče i manjinska zastava i do sada ih nitko nije dirao, zato smatram da je ovo dokaz da je riječ o tendencioznoj politici u službi HDZ-a koji želi smijeniti koaliciju uz SDP s vlasti”, kazao je Eremić. 

Uklanjanje ćiriličnih ploča osudio je karlovački župan i predsjednik Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Ivan Vučić.

HDZ: ‘Nemamo ništa s tim’    

“Osuđujem uklanjanje ćiriličnih ploča, ali svi ovi izgredi su rezultat državne politike a ne politike HDZ-a i dokaz da u Vukovaru još nisu sazreli uvjeti za to”, rekao je, uz ostalo, Vučić.
    
Istaknuo je da HDZ apsolutno nema veze s uklanjanjem ploča “zato jer one nikome nisu smetale do sada i zato jer su u Vojniću postavljene za vrijeme kada je na vlasti bio HDZ”.

Načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić (HDZ) poslijepodne je komentirao događaj. 

Josipović: Sramota za sve nas

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović osvrnuo se još jednom danas na problem  i ocijenio da je sve što se događa u Hrvatskoj posljednih dana vezano uz skidanje ploča s dvojezičnim natpisima neprihvatljivo i “sramota za sve nas”, te ponovno pozvao Vladu, oporbu i branitelje da brane dostojanstvo Hrvatske kao europske zemlje kako se “priča o ćirilici ne bi pretvorila u priču o neuspjehu Hrvatske”.
    
“Danas Vukovar, jučer Udbina, sutra nešto drugo – ploče, natpisi, spomenici. Što je sljedeće? Hoće li sutra nečija glava biti razbijena?”, upitao je Josipović u razgovoru s novinarima u svome Uredu u sklopu tradicionalne “Kave s građanima”.

Josipović je podsjetio da za nekoliko dana ide u Srbiju gdje će razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a posjetit će i pripadnike hrvatske nacionalne manjine.
    
“Svirati će hrvatska himna, vijorit će se hrvatska zastava i opet će me nakon svega toga strani državnici pitati, a kakva ste vi to država u kojoj se događa ovo što sada gledamo”, rekao je Josipović, ocijenivši posljednje događaje neprihvatljivima.
    
“Naprosto je teško prihvatljivo da nakon što smo krvavo stekli svoju neovisnost i nakon što smo uz puno truda Hrvatsku pokazali kao europsku zemlju, zemlju europskih vrijednosti, gledati ovo što se danas događa”, poručio je.
    
Trenutak je, naglasio je predsjednik, kada zaista moramo svi zajedno razumjeti da se borimo za europsku Hrvatsku, za Hrvatsku u kojoj se kvalitetno, dobro živi, u kojoj poštujemo jedni druge. “I ovo što se događa je sramota za sve nas”, ustvrdio je Josipović.
    
“Ja pozivam u prvom redu Vladu, pozivam oporbu, pozivam branitelje koji s toliko žara branili Hrvatsku da brane i njeno dostojanstvo i da je brane kao europsku zemlju. Svi nosimo odgovornost i ne smijemo dozvoliti da se priča o ćirlici pretvori u priču o neuspjehu Hrvatske”, poručio je predsjednik. 

Pusić: Premijer treba primiti Stožer

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da premijer Zoran Milanović treba pozvati predstavnike Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara i u raspravu oko uvođenja ćirilice u tom gradu uključiti cijelo društvo, ali da je dovođenje u pitanje zakona i korištenje agresivnih metoda opasno, te da preko toga ne treba olako prijeći.
    
“Moje je mišljenje da premijer treba pozvati predstavnike organizatora na razgovor. Premijer nije samo osoba, on je i institucija i cijela stvar se svodi na prepoznavanje institucija. Treba razgovarati i kada se ne slažemo, naročitio kada se ne slažemo i to je dobro i uputno”, kazala je Pusić za Hrvatski radio, upozorivši pritom da skidanje ploča s ćirilicom u Vukovaru i Udbini smatra “vrlo opasnim”.
    
“Hrvatsko se društvo počelo oporavljati od rata 90-ih. Napravili smo mnoge iskorake kao društvo koje može funkcionirati s raznolikostima… ali ova vrsta aktivnosti, širenje poticaja da se zakon krši kako bi se na drastičan način dalo na znanje manjinama, i to svim manjinama, da postoje agresivne skupine koje im žele zanijekati pravo zajamčerno zakonom, to je opasno i preko toga ne treba olako prijeći”, rekla je ministrica.
    
“Situacija je prilično opasna i osjetljiva”, upozorila je Pusić, ocijenivši da se radi o “nekoj vrsti udara prošlosti na hrvatsku sadašnjost”. Izrazila je uvjerenje da u Hrvatskoj više ne postoji stav većine koji bi vršio diskriminaciju prema etničkim načelima, ali da postoje male, agresivne skupine koje “udaraju na našu budućnost”.
    
Prema njezinim riječima, ta tema nije od danas i ona traje od uvođenja ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, a  izlaz iz nje situacije vidi u razgovoru, no ne samo između jedne skupine organizatora i vlade, koji uglavnom komuniciraju preko medija.
    
“To nisu sve zainteresirane strane i taj razgovor treba proširiti”, tvrdi Pusić, ističući da intelektualne elite, stranke, nevladine udruge i ostali trebaju imati svoje mišljenje o tome i uključiti se. 

Ploče skidali u Vukovaru, Zagrebu, Udbini

Ploče s dvojezičnim natpisima na latinici i ćirilici podigle su tenzije u Vukovaru, gdje je nekoliko ploča razbijeno ili ukradeno, zbog čega je kazneno prijavljen i jedan policajac. U Vukovaru je trenutačno istaknuta samo jedna dvojezična ploča, ona na zgradi policije.

Dvojezična ploča uklonjena je i u Zagrebu, i to sa zgrade Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Posljednji incident, prije ovoga u Vojniću, dogodio se jučer u ličkoj Udbini, gdje su tri ploče na ćiriličnom i latiničnom pismu razbijene, a jedna je ukradena.

Izvor: Al Jazeera i agencije