Bez dogovora u UN-u o nazivu Makedonije

U zgradi Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku održani su razgovori makedonskih i grčkih predstavnika o rješenju dugotrajnog spora između dviju zemalja u vezi s imenom Makedonije.

Posrednik UN-a Matthew Nimetz u utorak je imao odvojene sastanke s grčkim i makedonskim zvaničnicima.

Uz posredovanje predstavnika UN-a, ovaj trilateralni sastanak je trebao približiti stavove Skoplja i Atine te pomoći u skidanju blokada za članstvo Makedonije u međunarodnim organizacijama i integraciju u Evropsku uniju (EU).

Grčka, koja ima sjevernu pokrajinu pod nazivom Makedonija, smatra da to pitanje predstavlja prijetnju za njenu vlastitu teritoriju.

Makedonija se u UN-u naziva Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (BJRM).

Atanas Kirovski, novinar i politički analitičar iz Skoplja, smatra da pregovori nisu u završnoj fazi, zato što je politička kriza izuzetno komplicirana i u Makedoniji i u Grčkoj.

On je u razgovoru za Al Jazeeru podsjetio da je u Grčkoj Aleksis Cipras, lider Syrize, tražio vanredne parlamentarne izbore i da je desničarska vlada Antonisa Samarasa na klimavim nogama.

Bez konkretnih rješenja

“Ukoliko se Samaras i usudi dogovoriti nešto u vezi Makedonije, puno njegovih poslanika će izaći iz Nove demokratije i doći će do porasta neofašističke stranke Zlatna zora u Grčkoj.”

Zbog toga u ovom trenutku grčka strana ne bi željela da se nešto riješi, rekao je Kirovski, dodajući da je slična situacija i u Makedoniji.

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić, koji se u New Yorku susreo s Nimetzom, kazao je da posrednik UN-a nije želio govoriti o konkretnim nazivima dogovorenim na pregovorima.

“Saznali smo da će se oni sastati najvjerojatnije u roku od četiri do šest tjedana, ovdje, u New Yorku, u Ženevi ili Beču”, rekao je Puljić.

On saznaje da su makedonski i grčki predstavnici u utorak imali dva odvojena sastanka, a u srijedu su bili dva sata zajedno s Nimetzom.

To govori da se nešto pokrenulo sa mrtve tačke i da će se doći do nekog rješenja, dodaje Puljić.

Izvor: Al Jazeera