Dostignuća svjetske robotike u Beogradu

Specijalni gost naučno-popularne manifestacije Dani budućnosti, koja je počela u Beogradu, je Asimo, najnapredniji primjerak humanoidnih robota.

“Posetioci ovog događaja imaće priliku da u narednih dvadesetak dana vide i ostala dostignuća svetske robotike”, izvještava iz Beograda novinar Al Jazeere Nebojša Grabež.

Koliko smo daleko od budućnosti ideja je koja je podstakla organizatore ove manifestacije da sagledaju trenutne domete robotike, saznanja i dileme.

Trči, šutira loptu…

A koliko daleko se može stići u novim tehnologijama dovoljno govori i specijalni gost Dana budućnosti, Asimo, izum japanske Honde.

“Sjajno je biti ovde. Ovo je prvi put da sam došao u posetu Srbiji i veoma sam sretan, jer sam stekao mnogo prijatelja”, kaže robot Asimo.

Asimo je humanoid koji hoda, razgovara i sposoban je donositi inteligentne odluke.

Asimo može i trčati,  brzinom od šest kilometara na sat, što otprilike odgovara brzom hodu čovjeka. Penje se uz stepenice, nosi poslužavnik, šutira loptu, saginje se, okreće, pleše i izvršava različite zadatke.

Ovaj robot govori (čak i jezik znakova), a posljednji napravljeni primjerci mogu ostvariti međusobnu interakciju. Prepoznaje objekte koji se pomjeraju i proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja.

Asimo može imitirati pokrete i položaje tijela, reagira na glasovne komande, prepoznaje prepreke, odaziva se na ime. Prepoznaje desetak osoba i obraća im se po imenu.

Rolf Pfajfer sa Ciriškog univerziteta navodi: “Razmišljanje i inteligencija nisu stvar dileme da ili ne, već je to postepena nadgradnja svojstva, kao, naprimjer, kod novorođenčadi. I ono, što je također bitno, to nije nešto što je locirano u mozgu. Mi uvijek mislimo da odatle sve potiče. Međutim, to prožima cijeli organizam, podrazumijevajući nova iskustva koja stičemo u okruženju. Okruženje je veoma bitan faktor u procesu razmišljanja i inteligentnog ponašanja.”

Znanje i reputacija

Zanimljivo je da je, prije gotovo 50 godina, Srbija bila jedan od pionira u oblasti robotike, jer je na institutu “Mihajlo Pupin” otkriven postupak pomoću kojeg roboti hodaju, a koji koriste i današnji roboti. A danas?

Veljko Potkonjak sa Elektrotehničkog fakulteta, kaže: “Kako kažu – zna se ko kosi, a ko vodu nosi. Mi ne nosimo vodu, nego smo oni koji kose. Ja stvarno mislim da smo cenjeni i koristimo to međunarodna povezivanja kao članovi tih timova. Sa znanjem i reputacijom koju imamo, mi dobro stojimo.”

Manifestacija Dani budućnosti – robotika traje do 15. oktobra, a želja organizatora je da podstakne širenje naučne pismenosti.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO