Penzionirani borci najavili masovne proteste

Vojni penzioneri nezadovoljni smanjenjem penzija za 15 posto u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine tokom demonstracija u četvrtak zatražili su poništenje te odluke od federalne Vlade.

Nakon što ih nije primio ni federalni premijer ni resorni ministiri mirno su se razišli, a nove demonstracije najavili nakon lokalnih izbora u BiH.

“To je Vlada donijela, vjerovatno to Vlada neće vratiti, ko zna gdje idu ta dva miliona”, kazao je Mustafa, jedan od nekoliko stotina demonstranata.

Uslov MMF-a

Kako je iz Sarajeva izvijestio reporter Al Jazeere Boris Gagić, milione je izvršna vlast u FBiH morala uštedjeti zbog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Tako su umanjena primanja za 24.000 vojnih penzionera.

“Ja se ne borim za iznose, nego odnose, odnese između nas i vlasti”, poručio je Drago Dragičević, penzionirani general Hrvatskog vijeća obrane.

Međutim, kako je kazao Gagić, veći dio javnosti zanima iznos.

Prosječna vojna penzija iznosi 265 eura, ali ima ih i znatno nižih. No, pojedine povoljne vojne penzije za nosioce viših činova penju su i na 900 eura mjesečno.

Pojedini oficiri, učesnici proteklog ratnog sukoba, mirno su sve saslušali.

“Dajem kolegama podršku, nisam oštećen 15 posto, nego 100 posto. Od završetka rata sam nepenzionisan, nezaposlen”, kazao je Senadin Tutić, nekadašnji poručnik Armije BiH.

Prijetnja tužbama

Vlastima su vojni penzioneri dodatno zaprijetili mogućnošću kolektivnih tužbi.   

Najavili su dugotrajne proteste ukoliko ne bude ukinuta odluka o smanjenju primanja vojnim penzionerima.
Nakon što je odbijen njihov zahtjev za sastanak s čelnicima izvršne federalne vlasti, prijedlog za razgovor sa Vladinim savjetnicima nazvan je poniženjem i odbijen.

Masovnija okupljanja najavljena su u narednih mjesec dana.

Do tada, primanja za vojne penzionere, koji su se u tišini razišli, isplaćivat će se po sadašnjem koeficijentu, umanjena za 15 posto, što je i dalje više od prosječne federalne starosne penzije, koja iznosi 200 eura.

Izvor: Al Jazeera