Ivo Josipović osudio govor mržnje

Josipović: Nijedno dijete u Hrvatskoj ne smije biti diskrimirano na osnovu svoje nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti (Pixsell)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorio je da se u posljednje vrijeme građani Hrvatske sve češće suočavaju s govorom mržnje i osudio diskriminaciju i napad svake vrste na pojedince ili manjinske grupe, uključujući i nastup gradonačelnika Splita Željka Keruma.

Govor mržnje i diskriminacija po nacionalnoj osnovi naročito su došli do izražaja u slučaju pokušaja sprečavanja Roma da se nastane u Škabrnji, nastupu gradonačelnika Keruma na Hrvatskoj televiziji (HTV) u odnosu na pripadnike srpskog naroda i pokušaju da se u međimurskom selu Gornji Hrašćan spriječi dolazak romske djece, navodi se u saopćenju iz Josipovićevog kabineta.

Pozivi na segregaciju i govor mržnje koji su se čuli u Gornjem Hrašćanu posebno su neprihvatljivi, jer su bili upućeni prema predškolskoj djeci, koja su naročito ranjiva.

Jednake mogućnosti

Predsjednik očekuje od svih državnih organa da, u okviru Ustava i zakona, obezbijede jednakost svih građana i spriječe govor mržnje i svaku diskriminaciju i segregaciju, navodi se u saopćenju.

“Sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednake mogućnosti i niko, a naročito nijedno dijete, u Hrvatskoj ne smije biti diskrimiran na osnovu svoje nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti. To je jedno od temeljnih ustavnih principa, koji trebamo svi poštivati, a prije svega sve državne institucije”, navedeno je u saopćenju.

Antisrpske tvrdnje Keruma da Srbi imaju veliki utjecaj na banke i medije, da su izvor svih problema u Hrvatskoj i da isto to misli većina naroda već naredni dan osudili su saborski zastupnik Milorad Pupovac i vršilac dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko, kao i koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji.

Izvor: Agencije