Legalizacija kuće u Srbiji za 100 eura

Velimir Ilić: Besmisleno je sad tražiti građevinske dozvole i fiktivne projekte (Tanjug)

Svi nelegalno sagrađeni objekti u Srbiji bit će katastarski uknjiženi i na taj način će steći status legalnih objekata, a prosječna cijena uknjiženja za kuću iznosit će blizu 100 eura, najavio je u srijedu ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić.

To će omogućiti izmjene i dopune Zakona o premjeru i katastru i Zakona o planiranju i izgradnji, koje bi se trebale već za dvadesetak dana naći u skupštinskoj proceduri, a trebaju biti usvojene do kraja godine, rekao je on novinarima nakon sastanka s predstavnicima svih opština i gradova u Srbiji.

Ilić je kazao da u Srbiji ima blizu 700.000 nelegalnih objekata za koje su podnijeti zahtjevi za legalizaciju i još blizu 500.000 objekata čiji vlasnici to ne žele učiniti.

Porez na imovinu

Ministar je naveo da će i objekti vlasnika koji nisu podnijeli zahtjeve biti uknjiženi, a njihovi posjednici morat će, također, plaćati porez na imovinu.

On je kazao da katastarska legalizacija podrazumijeva da će se za prosječnih 100 eura moći legalizirati ranije sagrađen objekat, jer će uknjižbom u katastar ti objekti imati pravni status kao i oni koji su ranije legalizirani po redovnoj proceduri.

Ministar je naveo da će biti dovoljno samo da se ponese skica objekta i priloži dokaz o vlasništvu nad imovinom, kao i dokaz da tu stanuje onaj ko želi uknjižiti objekat.

Ilić je objasnio da ima puno neriješenih imovinsko-pravnih problema zbog vlasništva nad zemljištem, jer se, naprimjer, neki nasljednici uopće ne žele baviti sudskim sporovima.

Zbog toga će, prema riječima ministra, svi oni koji žive u nekom objektu u dužem vremenskom periodu postati i vlasnici zemljišta ukoliko niko ne bude pokrenuo sudski spor prilikom uknjiženja.

Ilić je kazao da će biti predviđen žalbeni postupak, koji je će najvjerovatnije biti 60 ili 90 dana. Ukoliko se niko ne bude žalio, vlasnik objekta će postati i posjednik zemjišta gdje se nalazi objekat.

Broj predmeta po gradovima

On je rekao da bi bilo besmisleno sad tražiti građevinske dozvole i fiktivne projekte, kao i priključke za vodu i struju, kada to sve već postoji godinama za neke objekate.

Svi koji budu htjeli graditi nove objekte morat će, prema riječima Ilića, to učiniti po važećoj proceduri i tražiti, kao i do sada, dozvole, koje će biti pojednostavljene.

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas je na sastanku rekao da je podnijet velikih broj zahtjeva za legalizaciju objekata na teritoriji glavnog grada, a da se privodi kraju blizu 18.000 predmeta, kao i da gradske vlasti podržavaju aktivnosti koje će ubrzati završetak legalizacije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je naveo da je od blizu 37.500 zahtjeva za legalizaciju koji su u proceduri obrađeno skoro 36.000, da je riješeno blizu 4.000, a nešto više od 3.100 zahtjeva je odobreno.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je kazao da je u tom gradu od 470 objekata za rušenje samo 12 srušeno, kao i da je od blizu 22.500 zahtjeva za legalizaciju samo njih 1.500 rješeno pozitivno.

Izvor: Agencije