Velika suša uništava poljoprivredu regiona

Na istoku Hrvatske zbog suša je proglašena elementarna nepogoda, Bosna i Hercegovina zbraja štetu, a u Srbiji je procjenjuju na nekoliko stotina milijuna eura.

Urod kukuruza, šećerne repe i soje, smanjen je za 50 posto. Vlada Srbije pozvana je da prestane ignorirati problem navodnjavanja.

Srpski poljoprivrednik u posljednje vrijeme sve češće podiže pogled ka nebu, ali vidi samo sunce, bez oblaka. Nema naznaka kiše. Ispod je zemlja, suha i ispucala.

Kuda god da okrene glavu, farmer iz Šumadije vidi samo surove prizore suše.

Ugrožena i stoka

„Nema ništa. To je katastrofa, pa to nikad nije bilo tako“, veli Mihajlo Mićić, poljoprivrednik.

Ovakva je situacija u skoro cijeloj Srbiji. Suša je, u odnosu na prošlu godinu za 50% smanjila rod kukuruza, soje i šećerne repe

„Ovakvu sušu ne pamtim uopšte. Meni je 60 godina, ali ovako ne pamtim. Kisa nije padala mesec dana i jače“, ističe Mihajlo.

Zbog takve situacije ugrožena je i stoka, naročito goveda. Iz Ministarstva poljoprivrede navode da Srbiji prijeti i nestašica stočne hrane zbog čega optužuju prethodno rukovodstvo da zemlju nije pripremilo za sušu.

„Imali smo procene  još pre par meseci da će doći do ovakvih suša. Podbacio je rod u Americi. Robne rezerve i vlada morali su ranije da misle o tome. Sada i da hoćemo da nabavimo na svetskom tržištu kukuruz i druge žitarice, cene su otišle do neba“, naglašava Goran Knežević, ministar poljoprivrede.

Prinos nije umanjen tamo gdje ima kanala za navodnjavanje. Ipak tek mali dio obradivih površina u Srbiji se navodnjava na taj način.

Ostali su sa mukom pokušavali da zaljevaju svoje usjeve.

„Ovo je problem srpskog poljoprivrednika. Potpuno isušene rečice iz kojih su navodnjavali svoja polja ili jednostavno nedostatak vode za zalivanje. Zbog toga što se prognoziraju veoma topla leta i narednih godina, eksperti pozivaju vladu da osmisli irigacionu strategiju“, javlja reporter Al Jazeere  Marko Subotić.

To bi značilo da Vlada odmah krene u obnovu postojećih, zapuštenih kanala i gradnju novih sistema za navodnjavanje.

Moguća zabrana izvoza

„Trebalo bi razmisliti o dva koncepta izgradnje sistema za navodnjavanje. Jedan je koncept za velike površine gde se razvija ekonomija obima, a drugi bi bio koncept za usitnjena  porodična gazdinstva gde bi praktično moraju da razvijamo individualne sistem I preorjentaciju na one proizvodnje koje donose daleko veći profit po jedinici površine kako bi mogli da pokriju troškove“, naglašava Miladin Ševarlić, Institu za agroekonomiju.

Iz Srbije je prošle godine izvezeno poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od skoro 3 milijarde eura.

Za četvrtinu te sume zaslužan je izvoz kukuruza.

Taj priliv novca bi ove godine zbog suše mogao da bude manji, jer se pominje mogućnost da se ograniči ili možda čak i zabrani izvoz kukuruza.

Izvor: Al Jazeera

 


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada