OHR: Republika Srpska nije država

Tvrdnje da je RS država, da je RS pravno suverena ili da je Narodna skupština RS-a državni parlament pravno su neosnovane i netačne (Wikipedia)
Tvrdnje da je RS država, da je RS pravno suverena ili da je Narodna skupština RS-a državni parlament pravno su neosnovane i netačne (Wikipedia)

Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) Eldar Subašić izjavio je za agenciju Anadolija da je izjava predsjednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića u kojoj je u ponedjeljak Republiku Srpsku (RS) nazivao državom “pravno neutemeljena i neosnovana”.

“Tvrdnje da je RS ‘država’, da je RS ‘pravno suverena’ ili da je Narodna skupština RS-a ‘državni parlament’, pravno su neosnovane i činjenično netačne”, kazao je Subašić.

Napomenuo je da je Ustav Bosne i Hercegovine na jasan način definirao status entiteta unutar međunarodno priznate i nezavisne države Bosne i Hercegovine.

“Ustav Bosne i Hercegovine, koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma, veoma je precizan što se tiče tog pitanja. RS je entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, suverene države čiji je teritorijalni integritet i političku nezavisnost Srbija priznala kroz Dejtonski sporazum”, naveo je Subašić.

On tvrdi da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, svakako ima obavezu u potpunosti poštivati taj mirovni sporazum.

“Pozdravljamo uvjeravanja predsjednika Skupštine da je Srbija opredijeljena da poštuje svoje dejtonske obaveze”, zaključio je Subašić.

Izvor: Agencije


Povezane

Godinama su se vodeći političari u Bosni i Hercegovini dogovarali o donošenju zakona o popisu stanovništva. Uoči jesenjske pripremne faze popisa javio se prvi problem – nedefinisana linija razgraničenja među entitetima. Iz državne Agencije za statistiku, za sada, ne dovode u pitanje provođenje popisa u aprilu 2013. Prilog Borisa Gagića

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO