Zahtjev za prijem zemalja regiona u NATO

Richard Lugar(desno): Zagovarao proširenje NATO-a još od ranih 1990-ih (AFP)

Piše: Ivica Puljić

U američkom senatu traži se da Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Gruzija postanu nove članice NATO saveza.

Republikanski senator Richard Lugar predstavio je zakonski prijedlog koji treba potaknuti dalje proširenje NATO saveza kao i produbiti američko strateško partnerstvo s NATO saveznicima.

“Širenje NATO saveza bio je ključni element jačanja stabilnosti i političkih reformi među novim demokracijama Srednje i Istočne Europe kao i  Balkana. Čak i sama prilika da neka zemlja može postati član NATO saveza nije samo poboljšala regionalnu sigurnost, nego pomaže transformirati te države u američkog ekonomskog partnera kao i partnera na planu nacionalne sigurnosti:

U cjelosti prenosimo prijedlog o proširenju NATO saveza:

• Ovaj zakonski prijedlog potvrđuje politiku “otvorenih vrata” za sve kvalificirane države da se pridruže NATO-u i odbacuje bilo kakvu ideju o privilegiranim sferama utjecaja.

• Utvrđuje po prvi put u američkom zakonodavstvu da se sve četiri zemlje koje trenutno traže pristup NATO savezu – Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Gruzija – smatraju da su aspiranti za članstvo.

• Ukazuje da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora kvalificirane za primanje američke pomoći prema ukazu o pristupanju u NATO iz 1994. godine,  a na temelju istog ukaza reautorizira se pomoć za Makedoniju i Gruziju.

• Pozivamo predsjednika Obamu da iznese jasan plan za pristupanje Bosne i Hercegovine, Gruzije, Makedonije i Crne Gore u NATO savez na summitu u Chicagu u svibnju 2012.

• Ohrabruje daljnje napore na partnerstvu i međuoperativnosti Ukrajine s NATO savezom, cilj koji je ponovno potvrdila ukrajinska vlada.

‘Odluka prije svibnja’

• Potrebno je izvještati Kongres o američkim naporima da se olakša daljnje proširenje NATO-a, o spremnosti Bosne, Gruzije, Makedonije i Crne Gore za članstvo u NATO-u, kao i o američkoj politici na očuvanju  suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije.

• Poziva se Europa da ponese veći teret na razvoju NATO-og teritorijalnog programa izgradnje raketnog obrambenog štita.

• Poziva NATO saveznike da izdvoje najmanje 2 (dva) posto od ukupnog domaćeg proizvoda za obranu kako bi se smanjila razlika u borbenoj spremnosti između Sjedinjenih Država i ostalih članica saveza.

“Nadam se da će Senat usvojiti ovu mjeru prije održavanja summita NATO saveza u Chicagu  u svibnju  ove godine”, naglasio je senator Lugar podnoseći prijedlog Zakona o proširenju NATO saveza.

Richard Lugar je zagovarao proširenje NATO-a još od ranih 1990-ih kada se radilo na pristupanju Poljske, Mađarske, Češke, Bugarske, Estonije, Latvije, Litve, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Albanije i Hrvatske u Sjevernoatlansku organizaciju.

Izvor: Al Jazeera