Memorandum o razumijevanju BiH i Srbije

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i Srbije Ivan Mrkić potpisali su u četvrtak u Sarajevu Memorandum o razumijevanju kojim su utvrdili načela saradnje na planu evropskih integracija, a istodobno su potvrdili spremnost vlada dviju zemalja na jačanje ukupnih odnosa.

Mrkićev dolazak u Sarajevo njegova je prva službena posjeta nekoj od zemalja regije otkako je imenovan na dužnost šefa srbijanske diplomatije a ovim je povodom istakao kako je BiH najbliži susjed Srbije s kojom njegova zemlja želi imati “najbliže moguće odnose”.

‘Težimo zajedničkoj budućnosti’

“Mislim da imamo puno osnova da razvijamo to naše prijateljstvo, jer imamo zajedničku istoriju, imamo vrlo skladnu sadašnjost, a težimo zajedničkoj budućnosti. Treba da pravimo projekte i akcije koji će nas u tome jačati. Mi smo kao Republika Srbija u tome potpuno spremni i želimo najbliže moguće odnose sa Sarajevom i BiH”, naglasio je Mrkić.

On je dodao da obje zemlje trebaju “trenirati” za ulazak u EU jednog dana, jer su to prioriteti kojima obje zemlje trebaju biti potpuno posvećene.

Mrkić je potvrdio kako je s Izetbegovićem razgovarao i o mogućem sastanku predstavnika BiH i Srbije na vrhu.

Potvrdio je kako je planirano da Vijeće ministara BiH i vlada Srbije ubuduće dva puta godišnje održavaju zajedničke sjednice na kojima će se dogovarati rješavanje otvorenih pitanja u odnosima između dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova BiH Lagumdžija je pojasnio kako Memorandum o razumijevanju kojega su potpisali on i Mrkić proistječe iz potrebe obje zemlje da se što bolje pripreme za ulazak Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine.

Nova razvojna šansa

“Želimo povezati rad zajedničkih timova kako bismo što spremnije dočekali dolazak na granice EU”, kazao je Lagumdžija.

Dodao je kako je i interes Hrvatske da se BiH i Srbija što bolje pripreme za taj trenutak jer je to ujedno nova razvojna šansa za sve zemlje regije.

“Bolje je da probleme rješavamo mi nego Brisel”, kazao je Lagumdžija.

On je izrazio uvjerenje kako je u narednom razdoblju realno očekivati poboljšanje ukupnih odnosa između BiH i Srbije te započeti rješavati konkretna pitanja poput utvrđivanja granične crte i imovinsko-pravnih odnosa.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO