Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Susret predsjednika vlada Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hashima Thacija, očekuje se početkom decembra (Councul of the EU)

Najnovija runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine na nivou radnih grupa održana je u utorak i srijedu u Briselu, saznaje Tanjug iz izvora u Evropskoj komisiji (EK).

“Očekujemo da se učesnici u tehničkom dijalogu nakon konsultacija uskoro ponovo sastanu”, rekao je funkcioner EK-a, koji je želio ostati anoniman.

Glavna tema dijaloga bila je praktična primjena Sporazuma o integriranoj kontroli prelaza (IBM), a u skladu s dosadašnjom praksom, nije bilo obraćanja novinarima, ni saopćenja o rezultatima.

Ranije je dogovoreno da se IBM treba početi primjenjivati 10. decembra, za početak na dva od šest prelaza na administrativnoj liniji koja razdvaja Srbiju od Kosova.

Nastavak u decembru

Tehnički dijalog odvija se u okviru priprema za susret predsjednika vlada Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hashima Thacija, koji se očekuje početkom decembra.

Šef beogradskog tima Dejan Pavićević izjavio je ranije da će se boriti da kosovski carinici budu prisutni na prelazima isključivo u vidi posmatrača, a da sve izvršne radnje provode carinici Eulexa.

Primjena sporazuma o IBM jedan je od uslova koje je marta ove godine zadalo Evropsko vijeće da bi Srbiji bio određen datum početka pregovora s Evropskom unijom.

Izvor: Agencije