Magyar Telekomu kazna od 95 miliona dolara zbog mita

Za podmićivanje u Makedoniji mađarska kompanija je izdvojila oko šest miliona dolara, a u Crnoj Gori oko devet miliona dolara (AFP)

Telefonski operater Magyar Telekom, u vlasništvu Deutsche Telekoma, pristao je platiti više od 95 miliona dolara kazne u sklopu nagodbe o sudskoj tužbi za korupciju zbog podmićivanja u Makedoniji i Crnoj Gori, saopćile su američke berzovne i pravosudne vlasti.

Magyar Telekom je potplatio makedonske i crnogorske dužnosnike 2005. i 2006. godine kako bi odugovlačili otvaranje bežične telekomunikacije u tim zemljama za novu konkurenciju

Za podmićivanje u Makedoniji mađarska kompanija je izdvojila oko šest miliona dolara, a u Crnoj Gori oko devet miliona dolara.

Magyar Telekom je pristao platiti novčanu kaznu kako bi izbjegao sudsku tužbu.

Američki pravosudni organi  su naredili Magyar Telekomu da plati kaznu od 95 milona dolara u sklopu nagodbe o tužbi u kojoj se tvrdilo da su potkupili dužnosnike u Makedoniji radi ostvarivanja prednosti u poslovanju.

Lažni ugovori

Zvaničnica Komisije za vrijednosne papire (SEC) Kara Novaco Brockmeyer je rekla da su zvaničnici Magyar Telekoma sklapali lažne ugovore i usmjerili milione dolara na račune dužnosnika koji su im pomogli zaustaviti konkurenciju.

Protiv Magyar Telekoma su podignute tri optužbe, jedna za mito i dvije za loše vođenje evidencije, a protiv Deutsche Telekoma i za kršenje propisa o unutrašnjoj kontroli, protivno američkom zakonu o borbi protiv korupcije izvan teritorija SAD-a koji se primjenjuje na američke kompanije i strane kompanije koje djeluju na području SAD-a.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO