SAD od Srbije traže konkretne akcije

Reeker je pozvao Vladu Srbije da spriječi izgradnju alternativnih puteva sa sjeverne strane administrativne linije (AP)

SAD pozdravljaju poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića da se uklone barikade na sjeveru Kosova, ali taj poziv trebaju pratiti konkretne akcije na ukidanju paralelnih institucija na tom prostoru, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Phillip Reeker.

On je na brifingu za strane dopisnike u Washingtonu rekao da SAD mjesecima traže od srbijanskih zvaničnika da se izjasne o uklanjanju barikada.

Reeker je također naveo da Srbija sada treba provesti dogovore postignute u dijalogu s Prištinom.

“Postignuto je mnogo dogovora u dijalogu, ali se sada očekuje i njihovo provođenje. Do 9. decembra je važno da se Srbija usresredi na provođenje postignutih dogovora, nakon čega će Vijeće Evropske unije (EU) odlučivati o kandidaturi Srbije”, ocijenio je Reeker.

Na pitanje šta se tačno očekuje od vlasti Srbije, američki zvaničnik je kazao da se sada paralelne insititucije na sjeveru Kosova finansiraju iz Beograda, a da su u određenim slučajevima, kako tvrdi Reeker, i pripadnici srbijanske policije, koji su plaćeni iz budžeta Srbije, aktivno pomagali u pravljenju barikada.

U suprotnosti s rezolucijom

To je u suprotnosti s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih narioda (UN) i na tom polju Beograd treba preduzeti mjere, rekao je Reeker i pozvao Vladu Srbije da spriječi izgradnju alternativnih puteva sa sjeverne strane administrativne linije.


Barikade moraju biti uklonjene [Tanjug]

On se založio i za priznavanje diploma između Srbije i Kosova.

Rekao je da SAD podržavaju evropsku perspektivu Srbije i Kosova, ocijenivši da su razgovori koji se vode u Briselu šansa za postizanje dogovora koji će omogućiti napredak u životu ljudi u Srbiji i Kosovu, posebno na sjeveru Kosova.

Dijelimo stav EU da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu. Cilj je unapređenje mira, stabilnosti i demokratije u regionu, ali ističemo da su dijalog i provedba sporazuma od ključnog značaja za dalji napredak, naveo je zvaničnik State Departmenta.

Izvor: Agencije