Hodhod 2: ‘Izraelske oči’ pod budnim nadzorom Hezbollaha

Hezbollah je objavio nove snimke pod nazivom ‘Hodhod 2’, koji prikazuju zračno izviđanje obavještajnih baza, sjedišta izraelskog rukovodstva i kampova u okupiranoj regiji Golan.

Videoklip prikazuje videoisječke osjetljivih izraelskih lokacija (društvene mreže)

Hezbollahovi vojni mediji objavili su nove snimke pod nazivom “Hodhod 2”, koji traju deset minuta, a uključuju zračno izviđanje obavještajnih baza, sjedišta izraelskog rukovodstva i kampova u okupiranoj regiji Golan, u nastavku onoga što je pokret objavio 18. jula 2024, pod nazivom: “Ovo je ono s čime se vratio”, u videoklipu koji je trajao devet i po minuta.

“Hodhod 2” prikazuje jasne poglede na izraelske baze ranog upozorenja ili na ono što je poznato kao “oči države” i uključuje šest strateških stanica za elektronsko izviđanje, nove tačke za izraelske snage tokom bitke Potop Al-Aqsa, izraelske platforme Gvozdena kupola, fiksne pozicije za artiljerijske baterije, radare za praćenje artiljerije i trodimenzionalne zračne sisteme za upravljanje.

Snimak, koji je završio kur'anskim izrazom “I ptice u redovima” i završio riječima “nastavit će se”, dolazi u vrijeme pregovora između Izraela i pokreta Hamas s ciljem zaustavljanja rata u Gazi i razmjeni zarobljenika, ali ima veze i s libanskim frontom, posebno nakon izjava izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta koji je rekao: “Zaustavljanje rata u Gazi ne znači nužno i zaustavljanje rata u Libanu.”

Izraelski stručnjaci smatraju da ovi prizori predstavljaju još jednu vrstu bitke koja pokazuje obime mogućnosti koje Hezbollah posjeduje. Izraelski mediji smatraju da Hezbollah, također, vodi i psihološki rat. Channel 12 je rekao: “Ono što Hezbollah iznosi vrlo je zbunjujuće za stanovnike sjevera.”

Poruke odvraćanja i superiornosti

U svojoj analizi objavljenog snimka vojni i strateški stručnjak, brigadni general Mounir Shehadeh, smatra da on uključuje novu grupu ciljeva u okviru serije “prstenova Hodhoda”, koje je predstavio Hezbollah, “što je poruka odvraćanja Izraelu da bude oprezan prije nego što preduzme bilo kakvu agresiju usmjerenu ka Libanu”, kako je rekao.

Također, smatra da je važnost današnjeg videa sadržana u naslovima, a oni su: “prvo snimanje”, “drugo snimanje” i “treće snimanje”, što znači da je mete snimao tri puta, a isto dokazuje i sposobnost Hezbollaha da prodre u izraelsku sigurnost i ima pristup njegovim strateškim i važnim područjima.

“Hezbollah u Libanu je superiorniji u obavještajnim podacima i špijunaži u odnosu na Izrael”, prema Shehadehovoj analizi, jer može prodrijeti u područja koja su navodno sigurnosno zaštićena i u njih ne mogu prodrijeti špijunski avioni, što je Hezbollah upravo učinio.

Brigadni general Shehadeh ističe Hezbollahov cilj da pokaže kako će, ako Izrael pokrene rat, “udari biti razorni” zbog upotrebe različitih projektila. Kazao je: “Do sada je otpor koristio Falaq, Burkan, Katjušu i rakete Almas, ali kada izbije rat, otpor će koristiti oružje dugog dometa.”

Objašnjava da Izrael, s druge strane, posjeduje visoko sofisticirane tehnike špijunaže i prisluškivanja, pomoću kojih prati kadrove i vođe Hezbollaha, cilja ih i likvidira. “Međutim, sposobnost Izraela se ne može porediti sa sposobnošću otpora manifestiranu u ovim videosnimcima, u smislu samog nivoa špijunaže.”

Stručnjak je pojasnio da Hezbollah špijunira opasne strateške ciljeve, a ne pojedince ili komandante u izraelskoj vojsci.

Platforme Gvozdena kupola i vojni radari bili su, također, predmet Hezbollahovog praćenja na snimku (društvene mreže)

‘Nemojte pogriješiti’

Politički analitičar Hassan al-Durr smatra da je drugi prsten Hodhoda opasniji, složeniji i teži od prvog prstena koji je sniman iznad grada Haife.

Al-Durr je za Al-Jazeeru objasnio da je drugo snimanje pokrivalo okupirani sirijski Golan, te da je avion Hodhod nadlijetao strateške vojne baze koje bi trebale uživati zaštitu, a onaj ko ima mogućnost snimanja ovih ciljeva, još lakše će ih gađati.

Što se tiče trenutka, rekao je da se objavljivanje snimaka Hodhoda ne može posmatrati odvojeno od pregovaračkog procesa i onoga što se dešava u Gazi, gdje je izraelska vojska jučer dodatno podigla tenzije, što je dio njene politike sile i poruka Palestincima kako bi od njih iznudila više ustupaka.

U samom kontekstu, Al-Durr smatra da je drugo snimanje nastalo kao odgovor na izjave izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta, koji je na planini Hermon na okupiranoj sirijskoj teritoriji, govoreći o Libanu i Hezbollahu, rekao da “zaustavljanje rata u Gazi ne znači nužno zaustavljanje rata i u Libanu”.

Ovaj politički analitičar smatra da Hezbollah ima za cilj demonstrirati elemente snage i stvoriti izraelsko kritičko mišljenje. Puštanje ovih videosnimaka i fotografija je ciljano u izraelskom društvu koje podržava ideju rata u Libanu i polaže nade u svoju vojsku, uprkos izjavama vojnog vrha kako su joj potrebne reforme i obnova prije nego što bude u stanju da vodi ovaj rat, uprkos razlici u sposobnostima između Gaze i Libana.

U tom kontekstu, Al-Durr potvrđuje da Hezbollah uključuje Hodhod u sistem odvraćanja jer želi izbjeći rat velikih razmjera i poslati poruku Izraelu: “Nemojte pogriješiti, imamo mnogo iznenađenja za vas i mogućnosti.”

Istočni front

Politički istraživač Hadi Qubaisi vidi razliku između prvog i drugog videosnimka, konkretno o pitanju lokacije, smatrajući da je to suštinska tačka, jer region Golana predstavlja obavještajnu platformu koja uključuje mnoge baze i ima geografsku dubinu za izraelsku okupacijsku armiju i smatra se polaznom tačkom direktne prijetnje Istočnom frontu.

Objasnio je da područje Golana predstavlja prostor za kretanje otpora prije nego što se odluči gađati strateške gradove. Ovaj prostor se koristi i za vršenje pritiska na okupaciju kako bi se zaustavio rat u Pojasu Gaze i spriječila eskalacija u Libanu, kao i za ravnanje jednačine bombardiranja doline Beqaa naspram bombardiranja Golanske visoravni.

Politički istraživač smatra da je glavna poruka snimaka psihološka, ​​medijska i obavještajna priprema za ovaj region te priprema javnosti u cijelosti i javnog mnijenja za novu fazu gađanja Golana i fokusiranja na njega.

Druga poruka je – prema mišljenju ovog političkog istraživača – broj baza i preciznost informacija. Postoji novi nivo informacija koji se razlikuje od prethodnog i uključuje dodatne precizne detalje o vojnim bazama i osjetljivim i važnim tačkama.

Qubaisi smatra da se vrijeme emitovanja snimaka poklapa s povećanjem operacija i ciljanjem kadrova i boraca u dolini Beqaa, a u širem kontekstu u okviru postepene i kontrolirane eskalacije između dvije strane na libanskom frontu.

Dodaje da se približavanjem završetka ili deeskalacije operacija u Gazi, kako se očekuje i ulaska izraelske vojske u treću fazu, a samim tim i sve češćih izjava Izraelaca o većem fokusu na sjeverni front, ovi snimci moraju posmatrati u kontekstu medijskog i operativnog fokusa Hezbollaha na strateške ciljeve na Golanu i okupiranom sjeveru Palestine.

Izvor: Al Jazeera