Svjedočenje o izraelskom zlostavljanju: Koristili ga kao živi štit na haubi vozila

Palestinski mladić Mujahid Raed Abadi pričao je Al Jazeeri o detaljima iskustva sa izraelskim vojnicima.

Izraelski vojnici nisu pružili nikakvu pomoć mladom Palestincu koji je krvario (Al Jazeera/Screenshot)

Iz svog kreveta u bolnici Ibn Sina u Jeninu na Zapadnoj obali palestinski mladić Mujahid Raed Abadi za Al Jazeeru je govorio o detaljima svog iskustva sa izraelskim snagama koje su ga vezale za haubu vojnog vozila i koristile kao živi štit tokom povlačenja iz Jenina.

Videosnimci prikazuju palestinskog mladića – stanovnika Jenina na sjeveru okupirane Zapadne obale – kako leži vezan za haubu izraelskog vojnog vozila koje je prolazilo jednom od gradskih ulica.

Izraelska vojska priznala je da su njeni vojnici vezali ranjenog Palestinca za haubu vojnog vozila tokom racije u gradu Jenin.

Ranjenog ga tukli i mučili

Mladić, koji ima 24 godine, kaže da je sa svojim rođakom izašao da provjeri šta se dešava nakon što su izraelske snage upale na područje Al-Jabriata u Jeninu, a kada su krenuli da se vrate kući, vojnici su na njih pucali iz svih pravaca, ranivši njega u ruku, a tom prilikom je povrijeđen i njegov rođak.

Pripovijeda da se sakrio iza vojnog džipa, ali ga je izraelski snajperist upucao u predjelu butina, zbog čega je ostao u istom položaju cijeli sat. Nakon poziva vojnika ljudima da izađu iz svojih domova, on je ostao na mjestu, ali su mu dali da bira između pojavljivanja iza vozila ili smrti.

Kada je rekao da ima povredu noge i ramena i da se ne može pomjeriti, oni su odgovorili: “Umrijet ćeš na mjestu gdje se nalaziš.”

Zatim su ga zamolili da uđe u vojno vozilo, što je i učinio s mukom zbog jakih bolova, kako kaže mladić.

Izraelski vojnici nisu pružili nikakvu pomoć mladom Palestincu koji je krvario. Naprotiv, kako kaže, neprestano su ga tukli i mučili, posebno po mjestima ranjavanja. Potvrdio je da su ga dva vojnika nosila i pomjerala desno i lijevo, tako da je pao na zemlju. Nakon toga su ga vezali za prednji dio vojnog vozila kao živi štit, a temperatura na haubi vozila je bila veoma visoka.

Liječenje će potrajati

Potvrdio je da su ga vojnici, nakon što su ga mučili i zlostavljali, pitali kako se zove, a kada su se uvjerili da nije sumnjiv, predali su ga palestinskoj hitnoj pomoći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Al Jazeera Balkans (@ajbalkans)

Izraelski vojnici mladiću Palestincu nisu pružili nikakvo objašnjenje o razlozima njegovog hapšenja i zlostavljanja, niti su ga ispitivali, kako je rekao ovaj stanovnik Jenina za Al Jazeeru. Njihova preokupacija je bila da ga tuku, muče i zlostavljaju i to su radili smijući se.

Mladić trenutno pati od fragmenata kostiju desnog ramena i desnog stopala kao i zguljenosti kože na leđima zbog vezivanja za haubu vojnog vozila na veoma visokoj temperaturi. Ljekari su mu kazali da će liječenje potrajati.

Dodao je da ne može spavati zbog svega što mu se desilo te da se ne osjeća sigurno, kako on, tako i svi Palestinci pod izraelskom okupacijom.

Izvor: Al Jazeera