Počinje isplata Ukrajini od zamrznute ruske imovine

Ministri EU-a su na sastanku u Luksemburgu potvrdili u ponedjeljak 14. paket sankcija protiv Rusije.

Naše sankcije već su značajno oslabile rusku ekonomiju i spriječile Putina da ostvari svoje planove za uništenje Ukrajine, rekao je Borrell (EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) (EPA)

Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije potvrdili su u ponedjeljak 14. paket sankcija protiv Rusije na sastanku u Luksemburgu, na kojem bi, također, mogli otvoriti put za isplatu prihoda od zamrznutih ruskih sredstava Ukrajini.

Šefovi diplomatija potvrdili su 14. paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, koji je prošle sedmice dogovoren na nivou ambasadora.

Najnoviji paket uključuje zabranu izvoza ruskog ukapljenog plina u treće zemlje preko evropskih morskih voda i luka. Zabranjuje se prekrcavanje ukapljenog plina s broda na brod i s broda na kopno.

Paket uključuje i zabranu političkim strankama, nevladinim organizacijama, savjetodavnim tijelima i medijima iz EU-a da primaju novac iz Rusije. Također, donosi nove mjere za sprečavanje izbjegavanja sankcija.

Vijeće EU-a navodi da su nove mjere usmjerene na sektore visoke vrijednosti ruske ekonomije, poput energetike, finansija i trgovine.

“Naše sankcije već su značajno oslabile rusku ekonomiju i spriječile Putina da ostvari svoje planove za uništenje Ukrajine, iako i dalje nastavlja nezakonitu agresiju usmjerenu na civile i civilnu infrastrukturu. Ovaj 14. paket sankcija pokazuje naše jedinstvo u podršci Ukrajini i nastojanju da se ograniče kriminalne aktivnosti Rusije protiv Ukrajinaca, uključujući napore da se zaobiđu mjere EU”, izjavio je visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

EU, također, želi spriječiti izvoz opreme koju koristi ruska vojska u Ukrajini ili za vlastite vojne sisteme u Rusiju preko trećih zemalja. Evropske kompanije koje izvoze takvu robu morat će uvesti posebne mehanizme za kontrolu daljeg izvoza u Rusiju.

EU prvi put donosi mjeru usmjerenu na brodove koji pomažu ruskom ratu protiv Ukrajine. Ti brodovi će se naći na popisu plovila kojima se zabranjuje pristup lukama i pružanje usluga iz više razloga: zato što prevoze vojnu opremu u Rusiju, prevoze ukradeno ukrajinsko žito ili opremu za razvoj ruskog energetskog sektora.

Prihodi od zamrznute ruske imovine

Mjera uključuje i tankere koje Rusija koristi za zaobilaženje sankcija. Na taj popis danas je stavljeno 27 brodova.

Novim paketom proširen je popis sankcioniranih za dodatnih 116 pravnih i fizičkih osoba, čime je ukupan broj porastao na više od 2.200 sankcioniranih subjekata.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost najavio je prije početka sastanka da će EU početi slati dio prihoda od zamrznute imovine Ukrajini već sljedeće sedmice, nakon što je dogovoren način kako izbjeći blokade unutar EU-a.

“Imamo rješenje i to danas stavljamo na sto te se nadam da će ministri podržati taj prijedlog kako bi povećali podršku Ukrajini korištenjem ruskih prihoda”, rekao je Borrell, prenijela je Hina.

On nije naveo pojedinosti tog prijedloga, ali se neslužbeno doznaje da će se prihodi od zamrznute ruske imovine usmjeravati prema dijelu država članica koje će onda nabavljati ono što je Ukrajini najpotrebnije i isporučivati.

Na taj bi se način izbjeglo da sredstva idu preko Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), gdje je za sve odluke potreban konsenzus država članica.

Mađarska blokira oko 6,6 milijardi eura u EPF-u, ali time zapravo nije oštećena Ukrajina nego države članice koje su isporučile Ukrajini oružje i municiju iz svojih zaliha, a za to trebaju biti isplaćene iz EPF-a, vanbudžetskog fonda koji je namijenjen za jačanje sposobnosti EU-a u sprečavanju sukoba, izgradnju i očuvanju mira i jačanju međunarodne sigurnosti i stabilnosti.

Izvor: Agencije