Hrvatska protiv Italije za osminu finala Eura

‘Ispred nas je još jedna povijesna utakmica. Igra nam samo pobjeda, ništa drugo nas ne zanima’, rekao je hrvatski selektor Zlatko Dalić uoči utakmice protiv Italije koja se igra u Leipzigu.

Hrvatska je do sada izgubila od Španije i odigrala neriješeno protiv Albanije (Julian Finney / Getty Images)

Hrvatska nogometna reprezentacija na Euru, kojem je domaćin Njemačka, igra odlučujuću utakmicu za prolazak u osminu finala, a protivnik je aktualni evropski prvak – Italija.

„Ispred nas je još jedna povijesna utakmica. Igra nam samo pobjeda, ništa drugo nas ne zanima“, rekao je hrvatski selektor Zlatko Dalić uoči utakmice koja se igra u Leipzigu.

„Svjesni smo situacije. Za nas je nokaut faza došla ranije, ali bez produžetaka. Igra nam samo pobjeda. Ništa drugo nas ne zanima. Sve drugo nas šalje kući, a ne bismo željeli tako rano ići kući. U prve dvije utakmice nismo napravili potreban rezultat, ali u trećoj moramo. Uvijek smo bili pravi kada je trebalo“, kazao je Dalić.

Aktualni evropski prvaci u boljoj su poziciji od „Vatrenih“. Nakon prva dva kola imaju tri boda, a hrvatska reprezentacija samo jedan. Hrvatska se u istoj situaciji nalazila i na Euru 2020. kada je, također, nakon prva dva kola imala jedan bod i u posljednjem kolu porazila Škotsku.

Italijanima za prolaz treba bod, a Daliću se s druge strane nalazi Luciano Spalletti kojeg u domovini zovu „kraljem taktike“.

Spalletti: Znamo da smo dobra ekipa

Spalletti smatra da njegova ekipa ima pobjednički mentalitet i da poraz od „Furije“ neće ostaviti previše traga.

„Znamo da smo dobra ekipa, dobra grupa. Momci se savršeno ponašaju, spremni su odraditi sve zahtjeve. Imamo pobjednički mentalitet, iako su mladi, neki su i prvi put na ovako velikom turniru, imaju dobar mentalitet“, rekao je italijanski trener.

„I u jednoj i u drugoj utakmici smo pokušavali raditi iste stvari – u jednoj utakmici smo uspjeli, u drugoj nismo. Vidjet ćemo jesmo li naučili lekciju iz susreta protiv Španije. Hrvatska je iskusna, ima veliku tehničku kvalitetu, ali bit će trenutaka kada ćemo i mi upravljati utakmicom“.

Italija je otvorila takmičenje pobjedom protiv Albanije (2:1) te je uslijedio poraz od Španije (0:1). Na drugoj strani, Hrvatska je uvjerljivo poražena od Španije (0:3) te odigrala neriješeno (2:2) protiv Albanije. Italija bi remijem gotovo sigurno osigurala prolaz, a možda i drugu poziciju u grupi, ovisno o rezultatu utakmice Španija – Albanija, koja se u isto vrijeme (od 21:00) igra u Duesseldorfu.

Brojne kalkulacije

„Vatreni“ uoči ogleda protiv Italije imaju jasnu situaciju: samo pobjeda i tri boda osiguravaju prolaz. Pobjeda Hrvatske i barem remi u utakmici Španija – Albanija vode ih u osminu finala na Švicarsku, 29. juna u Berlinu.

Hrvatska može dalje i s remijem. Tada bi imala dva boda, no to je svedeno tek na teoriju jer se mora poklopiti još pet rezultata. U tom slučaju Španija mora poraziti Albaniju; u grupi C Danska mora u utorak pobijediti Srbiju, dok Engleska mora dobiti Sloveniju s najmanje tri ili više gola razlike; Portugal i Turska u grupi F moraju u srijedi slaviti protiv Gruzije, odnosno Češke.

Da Mađari nisu slavili protiv Škota, odnosno da nisu postigli gol u 100. minuti i da je susret završio remijem, hrvatski izgledi za prolaz s dva boda, odnosno dvije neriješene utakmice, bili bi ipak nešto veći, javlja Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije