Izraelski mediji: Netanyahuova vlada se raspada i Izrael se mora suočiti s godinama punim opasnosti

Izraelske novine su posvetile pažnju onome što su opisale kao stanje kolapsa u kom se nalazi vlada Benjamina Netanyahua, za koju kažu da proživljava jedan od najtežih perioda.

U članku u novinama Haaretz rečeno je da Tel Aviv „nije u stanju postići pobjedu s trenutnom katastrofalnom vladom koja je uvjerljivo poražena na svim frontovima“ (Shaul Golan/Pool via REUTERS)

Izraelske novine su posvetile pažnju onome što su opisale kao stanje kolapsa u kojem se nalazi vlada Benjamina Netanyahua, za koju kažu da proživljava jedan od najtežih perioda zbog nemogućnosti da postigne pobjedu u ratu u Pojasu Gaze, potvrđujući neophodnost održavanja prijevremenih izbora kako bi se formirala vlada koja se može nositi s nadolazećim godinama punim opasnosti.

U uvodniku novina The Jerusalem Post spomenuto je da se vladajuća koalicija u Izraelu raspada te da „zemlja proživljava jedan od najtežih perioda od 1948. godine“, dodajući da je došlo vrijeme „da se ukloni legitimitet Netanyahuove vlade i brzo odredi datum održavanja novih izbora“. Navedeno je i da je „Izraelu prijeko potrebno rukovodstvo kojem se može vjerovati i koje stavlja nacionalne interese iznad stranačkih“.

U članku u novinama Haaretz rečeno je da Tel Aviv „nije u stanju postići pobjedu s trenutnom katastrofalnom vladom koja je uvjerljivo poražena na svim frontovima“ te „ako Izrael želi pobijediti, mora se reorganizirati i održati izbore koji će dovesti do zamjene njenog političkog i sigurnosnog vodstva kako bi bila u stanju suočiti se s nadolezećim rizičnim godinama“.

Novine Yedioth Ahronoth prenijele su od političkog izvora da je administracija američkog predsjednika Joe Bidena „veoma ljuta zbog Netanyahuovih izjava (u kojima je kritizirao Washington) jer su mnogo naštetile izraelsko-američkim odnosima“.

Navode da je „Netanyahu trebao držati razmirice iza zatvorenih vrata“, napominjući da su im upućeni izvori rekli da premijer „pribjegava preuveličavanju u vezi s pošiljkama oružja jer ono dolazi u Izrael, s izuzetkom samo jedne pošiljke“.

Novine su prenijele od nekih izraelskih zvaničnika koji su razgovarali sa svojim američkim kolegama da ih „nikada ranije nisu vidjeli ovako ljute na Netanyahua“.

Prijetnja zbog nagodbe

O vojnim operacijama je bivši šef Istraživačkog odjela u Izraelskoj vojnoj obavještajnoj službi Yossi Kuperwasser rekao za novine The Wall Street Journal da su sukobi između Izraela i libanskog Hezbollaha „još pod kontrolom“ te da odobrenje operativnih planova izraelskoj vojsci za napad na Liban „ima za cilj da pošalje poruku Hezbollahu da smanji svoje aktivnosti i da ga dovede do neke nagodbe“.

Dodao je da Hezbollah nastoji intenzivirati napade na Izrael kako bi ga natjerao da pristane na prekid vatre u Gazi.

Kada je riječ o humanitarnoj situaciji, novine The Washington Post u srijedu su pisale o izvještaju Ureda Ujedinjenih naroda za ljudska prava, u kojem se kaže da je Izrael, „možda, nekoliko puta prekršio zakone rata, koristeći eksplozivno oružje koje ima ogromne razarajuće efekte u gusto naseljenim područjima Pojasa“ te da su zvaničnici UN-a potvrdili da su uništavanje i ubijanje „ciljana politika“ Izraela.

Na kraju, Jeremy Etelson je napisao članak u novinama The Hill, u kojem je rekao da predsjednik Biden gubi podršku mladih birača jer politika njegove administracije ima neodržive posljedice u nekoliko sukoba, uključujući izraelski rat u Gazi.

Izvor: Al Jazeera