Evropski parlamentarci oštro osudili Dodika, traže uvođenje sankcija

Ne može se dopustiti da drski secesionist i njegovi sljedbenici, uključujući i entitetski parlament, sistemski potkopavaju zemlju i njenu budućnost u Evropi, rekli su parlamentarci.

Krajnje je vrijeme da EU i njene države članice konačno uvedu ciljane sankcije Miloradu Dodiku, navedeno je (Reuters)

Predsjedavajući vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta David McAllister, stalni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel i predsjedavajući stalnog izaslanstva za odnose s Kosovom i BiH Romeo Franz u srijedu su oštro osudili ugrožavanje ustavnog poretka BiH i zatražili hitno uvođenje sankcija odgovornima.

U zajedničkoj su izjavi reagirali na krizu u BiH uzrokovanu pokušajima vlasti Republike Srpske, predvođenih Miloradom Dodikom, da potkopaju Ustavni sud BiH i autoritet visokog predstavnika Christiana Schmidta, opisavši to kao provokaciju zbog koje EU mora odmah reagirati jer je riječ i o njenom ugledu i vjerodostojnosti.

“Najoštrije osuđujemo donošenje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i izmjenama zakona RS o objavljivanju zakona i drugih propisa, što je direktni udar na ustavni poredak i jasno kršenje Daytonskog sporazuma”, stoji u izjavi koju potpisuju McAllister, Rangel i Franz.

Podrška Visokom predstavniku

Dodali su kako, stoga, podržavaju odluku visokog predstavnika za BiH od 1. jula kojom je on poništio sporne zakone te izmijenio krivični zakon BiH, čime je otvoren prostor krivičnom progonu odgovornih za ugrožavanje ustavnog poretka države.

Podsjećajući kako je Schmidt kazao da su i dalje “sve opcije na stolu” trojica utjecajnih evropskih parlamentaraca istaknuli su kako je sada nužno da reagiraju i tijela EU-a i podrže visokog predstavnika u skladu s ranijim pozivima Evropskog parlamenta, odnosno da poduzmu ciljane mjere protiv onih koji potkopavaju ustavni poredak BiH “riječima i djelima”.

“Krajnje je vrijeme da EU i njene države članice konačno uvedu ciljane sankcije Miloradu Dodiku, koji je već pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije kao i njegovim saveznicima, ako je nužno i na bilateralnom nivou”, stoji u izjavi u kojoj se očigledno aludira na to da se neke države poput Mađarske protive sankcionisanju Dodika pa preostaje da to članice EU učine pojedinačno.

Trojica evropskih parlamentaraca zaključili su kako je reagiranje nužno i zbog toga što je BiH u statusu kandidata za članstvo pa se ne može dopustiti da “drski secesionist i njegovi sljedbenici, uključujući i entitetski parlament, sistemski potkopavaju zemlju i njenu budućnost u Evropi i dovode u pitanje mir i stabilnost”.

Izvor: Agencije