Njemačka ekonomija od 2020. godine u gubitku od 595 milijardi eura

Samo ove godine njemačka ekonomija će zbog rata pretrpjeti gubitak od 175 milijardi eura, navodi Institut njemačke privrede.

Njemačka ekonomija nalazi se pred prekretnicom, a njemačko blagostanje posebno ugrožavaju nedostatak stručne radne snage i umjereni rast produktivnosti (Reuters/Ilustracija)

Njemačka ekomomija će ove godine zbog rata u Ukrajini pretrpeti gubitak od 175 milijardi eura, čime će se ukupni gubici u stvaranju nove vrijednosti od početka pandemije korona virusa, a zatim i rata popeti na 595 milijardi eura, procjena je Instituta njemačke privrede (IW).

Ekonomske posljedice pandemije su nakon tri godine uglavnom popustile, ali to ni izdaleka ne važi za utjecaj rata na njemačku ekonomiju.

IW je izračunao da će ove godine gubici ekomomije zbog rata i svih sa njim povezanih problema iznositi 175 milijardi eura, ili preračunato 2.000 eura po stanovniku, prenijela je Beta.

To realno odgovara približno 4,5 posto njemačkog BDP-a.

Za tu računicu izvršena je komparacija sadašnje situacije sa funkcionisanjem privrede u svijetu bez rata, a samim tim i bez visoke cijene energenata i uskih grla u globalnim lancima snabdijevanja.

Rezovi u blagostanju Nijemaca

I njemačka razvojna banka KfW strahuje da se njemačka ekonomija nalazi pred prekretnicom i da njemačko blagostanje posebno ugrožavaju nedostatak stručne radne snage i umjereni rast produktivnosti.

Računica IW-a pokazuje da su se Nijemci već tokom protekle tri godine morali pomiriti sa znatnim rezovima u blagostanju. Već prve godine pandemije, 2020. godine, gubici ekonomije su zbog lockdowna dostigli 175 milijardi eura.

Sljedeće, 2021, zabilježen je novi gubitak u BDP-u od 125 milijardi eura.

U 2022. godini taj bi gubitak prema preliminarnim procjenama trebao biti nešto manji od 120 milijardi eura.

Ukupni gubici njemačke ekonomije od 2020. do kraja 2023. godine tako dostižu 595 milijardi eura.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada