Lažne dojave o bombama u trgovačkim centrima u Zagrebu

Dojave o bombama u Zagrebu uslijedile su nakon serije lažnih dojava o bombama u javnim objektima u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Evakuirana tri šoping centra u Zagrebu zbog dojave o bombama (Emica Elvedji/PIXSELL)

Do sada provedenim mjerama nije potvrđena istinitost 11 dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u nedjelju u više trgovačkih centara i objekata u Zagrebu, dojave su bile lažne, saopćila je zagrebačka policija, no istraga se nastavlja, a građane poziva na oprez  – ne paniku.

Policija je istaknula kako svaku zaprimljenu informaciju ili dojavu o mogućim postavljenim eksplozivnim napravama uzima krajnje ozbiljno i s oprezom te hitno obavlja provjere na terenu, a tako je bilo i u konkretnom slučaju.

Operativno dežurstvo zagrebačke policije primilo je u nedjelju nešto prije 9:30 sati dojave o navodno postavljenim bombama u više zagrebačkih trgovinskih centara, potvrdila je Policijska uprava zagrebačka.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je kako su današnje dojave o podmetnutim bombama u trgovačkim centrima već treći put u zadnje vrijeme.

“Tu je riječ o nizu lokacija gdje su došle dojave o podmetnutoj bombi koje se sada provjeravaju, i to treći put u zadnje vrijeme, nakon dojava u Areni i Avenue Mallu”, izjavio je Tomašević, prenijela je Hina.

Tomašević od policije očekuje da utvrdi – ako se pokaže da su dojave lažne, ko je počinitelj jer je to krivično djelo. Građane se uznemirava i bilo bi dobro da se počinitelja drastično kazni, a za to su predviđene visoke kazne i zatvor, dodao je.

Lažne dojave o bombama u Srbiji i BiH

Dojave o bombama u Zagrebu uslijedile su nakon serije lažnih dojava o bombama u javnim objektima u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ranije je policija u tim susjednim zemljama danima zaprimala elektronska upozorenja o bombama, uključujući i navodne bombe u školama i zdravstvenim ustanovama.

Učenici skoro 100 osnovnih škola u Beogradu su morali napustiti klupe nakon dojave o postavljenim bombama sredinom maja. Policija je ispraznila kompletan klinički centar u Banja Luci u Bosni i Hercegovini, uključujući i najteže pacijente, početkom juna.

Utvrđeno je jedino kako su prijetnje upućene s ruske internetske domene, no stručnjaci upozoravaju kako to nije dovoljan podatak za bilo kakve konačne zaključke.

Izvor: Al Jazeera i agencije